Onderzoek: mag je eigenlijk alcohol drinken in het bijzijn van kinderen?

Ouderschap Valéry de Voijs 29 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Een biertje bij het avondeten, een wijntje tijdens die leuke familiefilm. Het lijkt onschuldig, maar is het eigenlijk wel verstandig om alcohol te nuttigen in het bijzijn van je kinderen?

In Frankrijk lijken ze er in ieder geval geen moeite mee te hebben. Wist je zelfs dat kinderen juist werden aangemoedigd om een slokje wijn te nemen tijdens de lessen? Wanneer leerkrachten merkten dat scholieren toch wel vaak in slaap vielen tijdens de les werd de wijn in 1981 verboden op scholen.

Alcohol in het bijzijn van je kinderen

Dat kinderen de alcohol buiten de schoolpoorten moeten houden is vandaag de dag niet meer dan logisch. Maar hoe zit dat eigenlijk met het alcoholgebruik binnenshuis, en hoeveel impact heeft het alcoholgebruik van ouders op kinderen?

Uit een Australisch onderzoek onder leiding van Dr. Vicky Phan blijkt dat het niet perse erg hoeft te zijn om in het bijzijn van je kinderen te drinken, mits je rekening houdt met de volgende voorwaarden.

Ik heb een borrel nodig

Hoevaak heb jij dit hardop uitgesproken in het bijzijn van je kinderen? Het klinkt onschuldig, maar uit onderzoek blijkt dat wanneer je deze woorden uitspreekt je kinderen onbewust leert dat je alcohol nodig hebt om (bijvoorbeeld) je stress te verlagen.

Je zegt bijvoorbeeld ook weleens dat je wat meer slaap nodig hebt, even moet rusten of echt iets moet eten. Wanneer jij dus ook een wijntje of sterke borrel nodig hebt, zullen je kinderen dit opvatten als iets wat je nodig hebt om te ontstressen. Phan concludeert dat we kinderen meer credits moeten geven: “Ze begrijpen vaak meer dan wij denken.”

Speciale gelegenheden

Nu hoeft het niet erg te zijn om in het bijzijn van je kinderen te drinken, mits je er geen gewoonte van maakt. Laat je kinderen bijvoorbeeld zien dat je best een wijntje mag drinken op dat familiefeest, of je glas mag heffen op die bruiloft, maar dat het bij speciale gelegenheden hoort. Phan is niet tegen alcohol, maar vindt dat we er verantwoordelijk(er) mee om moeten gaan.

Nee zeggen

Volgens Phan is het belangrijk dat je je kinderen laat zien dat je ook ‘nee’ kan zeggen tegen alcohol. Drink gerust een wijntje met die visite, maar kan daarna ook je glas wegzetten en een refill afslaan. Door je kinderen het beeld te geven dat het oké is om een drankje af te slaan leer je ze over je eigen grenzen, en verleidingen te weerstaan.

Zou jij het liefst wat minder wijntjes drinken? Met deze tips verminder jij je alcoholgebruik zonder problemen.

Borstvoeding en alcohol: kan het, en zo ja, hoe?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme