4 dingen die iedereen moet weten over een moeder met een postnatale depressie

Body Renée 3 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Als je zwanger bent denk (en hoop) je dat het je niet overkomt: postnatale depressie na de bevalling. Maar de cijfers liegen er niet om. Met naar schatting jaarlijks 70.000 vrouwen die geveld worden door de depressie is de kans groot dat jij iemand bent of kent met postpartum depressie, wat de officiële term is. Moeder Emily Kasel wil dat je in ieder geval de volgende vier dingen weet over dit onderwerp.

De postpartum depressie kan je volgens Emily namelijk behoorlijk verrassen. Zij kreeg na de geboorte van haar kind verschillende brochures waarin ze leerde over het onderwerp, maar dat het haar zou overkomen had ze niet verwacht.

Postnatale depressie

Dankzij medische hulp en de steun van haar familie kwam Emily er bovenop en voelt ze zich sterker dan ooit. Na een periode van reflectie wil ze dat je in ieder geval de volgende zaken weet over postpartum depressie.

LEES OOK: Vrouw vraagt om hulp voor haar postpartum depressie en de afloop leert iedereen een belangrijke les

1. Een nieuwbakken moeder houdt met iedere vezel van haar lichaam van haar kind

Het lijkt er misschien niet op, maar de moeder houdt echt van haar kind. Nee, ze heeft niet (altijd) zin om haar kind te knuffelen, vast te houden en te voeden. Voor de moeder is het minstens zo verwarrend om van een kind te houden, zonder dat je er eigenlijk bij in de buurt wilt zijn.

2. Een moeder komt er niet ineens ‘van af’

Een vrouw die postnatale depressie ervaart wil zo snel mogelijk beter worden. Maar hoe je het ook wendt of keert: ze is ziek. Het heeft volgens Emily dus geen zin om te zeggen dat ze het positief moet bekijken of er overheen moet proberen te komen. ‘Net als met de griep heeft ze medische aandacht nodig.’

3. Een moeder met postnatale depressie wil niets liever dan dat het over is

De depressie eet een moeder van binnen op. Ze haat het. ‘Het gevoel dat je niet jezelf bent eet je van binnen op. Het is ondraaglijk.’ Ken je iemand die het doormaakt? Herinner haar eraan dat ze er niet aan onderdoor gaat en dat je in haar gelooft.

4. Een moeder weet dat het ook moeilijk is voor de mensen om haar heen

Of je zelf postnatale depressie hebt meegemaakt of iemand kent die er nu in zit: het is niet makkelijk om voor de persoon te zorgen. Ja, het is allesbehalve leuk om continu bij iemand met postpartum depressie in de buurt te zijn. Maar ze wil dat niet horen. Het is dus oké om iemand te vragen om voor haar te zorgen, zodat de ander even iets anders kan doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme