Dit opvallende hulpmiddel helpt om een postpartum depressie tegen te gaan

Mind Sanne Verweij 17 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Misschien heb je het zelf meegemaakt of ben je bang dat je het krijgt na je zwangerschap: een postpartum depressie. Als je dit hebt (gehad), is dat helemaal niet gek, wel tien procent van de vrouwen heeft na de bevalling te maken met een depressie. Wat blijkt? Slaapliedjes zingen kan je ermee helpen.

Als jij hiermee te maken hebt, herken je de goedbedoelde adviezen vast: met vrienden praten en/of afspreken of slapen als de baby slaapt. Van deze tip heb je waarschijnlijk nog niet gehoord, maar slaapliedjes zingen helpt je met je postpartum depressie.

Postpartum depressie

De symptomen van een postpartum depressie kunnen erg verschillen. Sommige moeders worden overbezorgd, terwijl anderen niet eens naar hun baby willen kijken. Andere symptomen kunnen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Niet kunnen slapen
  • Angsten
  • Snel geïrriteerd of boos zijn
  • Verlies van eetlust
  • Veel moeten huilen

Slaapliedjes zingen

Volgens een studie van de British Journal of Psychiatry helpt zingen om de symptomen van een pospartum depressie te verminderen. Ze observeerden vrouwen om te kijken of het zingen van slaapliedjes echt zou helpen. 134 moeders kregen in groepjes van tien een workshop waarbij ze slaapliedjes zongen. Ze namen hun baby’s mee en werden gemotiveerd om slaapliedjes te leren en voor hun baby te zingen. Een andere groep ging gedurende tien weken verder met de dagelijkse bezigheden.

De vrouwen in beide groepen vertelden naderhand dat hun symptomen verbeterd waren, maar in de zingende groep ging dat in een aanzienlijk sneller tempo. Rosie Perkins, een onderzoeker van het Imperial College of London, zei: “Bovendien hebben sommige van onze andere onderzoeken met moeders aangetoond dat zingen ook leidt tot een afname van angst.”

Samenzijn

De moeders die de workshops deden, vertelden dat ze een gevoel van identiteit en vooruitgang kregen. Dit kwam omdat ze door het zingen met elkaar voelden dat ze niet alleen door de obstakels van het moederschap hoefden. Het samenzijn hielp dus heel erg. Je gehoord voelen helpt heel erg, omdat je zo als moeder voelt dat je niet de enige bent die dit meemaakt en je er ook niet alleen voor staat.

Muziek

Net zoals je favoriete nummer je stemming kan veranderen, kan dat ook zo zijn met zingen. Het helpt de depressie te verlichten. Je hoeft geen workshop te volgen om je stem te gebruiken; je kunt zelf ook slaapliedjes voor je baby zingen. Het helpt niet alleen jou, maar je baby heeft er ook profijt van. Wist je bijvoorbeeld dat zingen niet alleen helpt met de band tussen jou en je baby, maar ook bij de hersenontwikkeling?

Blijf je je neerslachtig voelen en symptomen houden? Je kunt op 113.nl/depressie kijken voor meer informatie en hulp bij een depressie.

7 manieren om postpartum depressie te voorkomen of verminderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme