Een half jaar reizen met baby en kleuter in een camper, Leonie (34) gaat ervoor

Persoonlijk Laura Saija 17 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Een roadtrip door Europa in een camper, samen met een 4-jarige, een pasgeborene en de hond. Misschien krijg jij van dit idee alleen maar hartkloppingen en stress. Een beetje gezonde spanning is er zeker, maar dat weerhoudt het koppel Davey (32) en Leonie (34) er zeker niet van om deze reis te maken.

“Wij willen vanaf september een half jaar door Europa gaan reizen samen met ons zoontje van drie en onze pasgeboren baby”, vertelt Leonie. “Ik ben nu 37 weken zwanger dus wanneer we op reis gaan zal de baby vier maanden zijn. Je bent altijd druk. Is het niet druk op het werk, dan heb je wel weer andere verplichtingen of hobby’s. Je wordt toch een beetje geleefd door alles en iedereen. Vandaar dat we er graag even met het gezin tussenuit willen.”

Een half jaar reizen met baby en kleuter

“Ik heb zelf eigenlijk altijd gezegd dat als er kinderen in het spel kwamen, dat ik meer de focus op Europa wilde gaan leggen voor vakanties”, vertelt Leonie aan Famme. “Ik zie veel mensen op pad gaan met de camper en dat sprak ons ook heel erg aan. Zelf hebben we het nooit eerder gedaan. Het is fijn dat in Europa alles relatief dichtbij elkaar is. Wanneer er iets misgaat, kan je binnen twee dagen weer thuis zijn als dat nodig is.

Alles sluit nu mooi op elkaar aan. We hebben beide volledige ouderschapsverlof opgenomen. Hierdoor kunnen we echt een lange tijd weg. We vonden dit allebei hét juiste moment. Onze zoon wordt in oktober vier en kan dan nog makkelijk mee voordat hij leerplichtig is. Davey en ik zijn nu dertien jaar samen en ik vind persoonlijk dat wij te weinig gereisd hebben. Nu kunnen we dit nog doen voor een langere periode en hoeven we geen rekening te houden met schoolvakanties en leerplicht. Anderzijds zou ik thuisscholing wel serieus overwegen als we in de toekomst weer een soort gelijk plan zouden hebben

Te weinig gereisd

Davey heeft zelf de opleiding Toerisme gevolgd, maar had toch graag nog wat meer van de wereld willen zien. “Ik wilde nooit diegene zijn met een negen tot vijf baan. Ik wilde graag de wereld zien. Nu heb ik een vaste baan en heb ik het huisje, boompje, beestje leven. Ik ben hier heel blij mee, maar toch wil ik mijn reisplannen waarmaken met mijn gezin.

Ook wil ik graag meer de tijd nemen voor dingen. Thuis doe ik alles onder een bepaalde tijdsdruk. Als ik bijvoorbeeld een lekke band heb, fiets ik snel naar de fietsenmaker, terwijl ik hier tijdens de reis op mijn dooie gemak voor kan gaan zitten en lekker kan knutselen. Toen we een paar jaar geleden in Italië op een camping gingen werken, namen we overal meer de tijd voor. Er was minder afleiding.

Minimalistisch leven

“Het idee van kamperen is ontstaan vanuit de gedachte van een eenvoudiger en minimalistische levensstijl”, vertellen Leonie en Davey. “Onze focus ligt al langer op het meer tijd kunnen besteden aan de dingen die er echt toe doen en minder energie te verspillen aan onbelangrijke dingen. De focus op het gezin is voor ons ook heel belangrijk. We willen gewoon écht samen kunnen genieten, zonder alle verplichtingen daaromheen.

Een reis als dit is niet alleen een ervaring voor je kinderen, maar ook voor jezelf als volwassene. Door echt de tijd te nemen voor het gezin en jezelf, werk je ook aan je persoonlijke groei en leer je jezelf beter kennen. Wat is er nu echt belangrijk in het leven? Tegelijkertijd is deze reis ook een digitale detox.”

Nu of nooit

Voor Leonie en Davey voelt het alsof het nu of nooit is, want anders duurt het een tijd voordat de kinderen groot genoeg zijn of niet meer leerplichtig zijn. “Je kan altijd dingen wel blijven uitstellen, maar we zijn nu zelf nog jong en gezond. Je weet nooit hoe de toekomst eruit ziet. We hebben liever achteraf spijt van iets wat we hebben gedaan, dan spijt van iets wat we niet hebben gedaan.

Leonie vindt het ergens ook wel spannend om op reis te gaan. “Gek genoeg zou ik dit met mijn eerste kind nooit gedaan hebben. Ik denk realistisch na, wat heeft een kind van vier maanden nou eigenlijk nodig? Dat is echt het gezin en het samen zijn. We kunnen ons juist heel erg focussen op het kleintje, zelfs meer dan in Nederland denk ik.”

Vooral het slapen vinden ze een dingetje. “Je slaapt wel in één ruimte. Onze zoon van drie is al best wel een lichte slaper dus met al dat gehuil van een pasgeboren baby gaat dat toch wel een uitdaging zijn.”

Route

Het stel begint in september met een route naar Scandinavië via Duitsland, Denemarken en dan uiteindelijk Zweden. We zullen ook steden meepakken, maar de focus ligt toch wel echt meer op de natuur. Vanuit daar zullen we eerst terugrijden en daarna de landen Duitsland, Oostenrijk, Kroatië en Slovenië bezoeken.

Ook willen we graag een stuk van Noord-Italië meepakken als dat lukt en daarna via Portugal, Spanje en Frankrijk terugrijden naar Nederland. Het is een hele tocht om in vijf maanden af te leggen, daarom bekijken we het gewoon van dag tot dag.

Sanne (36) zeilt een jaar door Europa met haar gezin: ‘Op zee laat je alles los’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme