Rachel (43): ‘Mijn zoon heeft een narcistische vriendin’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 30 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Niels, de zoon van Rachel, was maar wat blij toen hij eindelijk een vriendin kreeg. Rachel was minder enthousiast. Al na het eerste telefoongesprek had ze door dat zijn vriendin anders was. “Ik gun hem een leuk meisje, niet een narcistische vriendin die hem zich slecht laat voelen.”

“Mijn zoon Niels wilde op zijn zestiende graag een vriendin. Zijn vrienden hadden namelijk al een leuk meisje aan de haak geslagen. Ik merkte aan Niels dat hij daardoor ietwat onzeker werd. Hij vroeg zichzelf geregeld af of hij niet knap of leuk genoeg was.

Dolblije zoon

Op een feestje, zo’n negen maanden geleden, kwam hij een nichtje van een vriendin tegen, Denise. Denise was single en had al snel een oogje op Niels. Hij zag haar ook wel zitten, dus aan het eind van het feest wisselden ze telefoonnummers uit en spraken ze af dat ze die week erop samen wat zouden gaan drinken. De ochtend na het feestje zat Niels met een grote glimlach aan het ontbijt. Hij vertelde dat hij opeen feestje een leuk meisje had ontmoet.

Dikke verkering

Na een aantal dates hadden ze dikke verkering. Direct elkaars ouders ontmoeten, dat is op die leeftijd natuurlijk helemaal niet stoer. Mijn man en ik moesten maar rustig afwachten tot Denise een keer mee naar huis zou komen. Op een dag ging de huistelefoon. Al snel bleek het Denise te zijn, die op zoek was naar mijn zoon. Hij zou zijn telefoon niet op hebben genomen, dus belde zij maar naar het huisnummer om te kijken waar hij was. Ik vertelde haar dat hij stond te douchen en dat hij later zou terugbellen. Toen ik mijn zoon sprak vertelde hij dat Denise nogal jaloers kon zijn en dat ze het fijn vond dat hij altijd bereikbaar was. Ik zette daar direct vraagtekens bij.

Eerste ontmoeting met schoondochter

Een week nadat ik Denise voor het eerst had gesproken kwam ze langs. Ze was knap, daar had mijn zoon gelijk in, maar verder moest ik aan haar wennen. Ze sprak alleen over zichzelf en ook vond ik haar een beetje nep en overdreven doen. Mijn man had het ook door. Hoe ze tegen mijn zoon deed, vond ik ook niet leuk. Je zag duidelijk dat zij de baas was in de relatie.

Narcistische vriendin

Na een aantal maanden en diverse rare acties van haar kant, wisten mijn man en ik zeker dat onze zoon een narcistische vriendin had. Het verslaafd zijn aan aandacht, het toneelspelen, jaloezie, egoïstisch zijn, de baas willen spelen: stuk voor stuk kenmerken van narcisme. We zagen onze zoon steeds ongelukkiger worden, hij was zichzelf niet meer. We besloten het er met hem over te hebben.

Moeilijker dan andere meiden

Hij vertelde dat hij hartstikke verliefd op haar was en zij op hem. Hij wilde haar niet zomaar laten vallen, omdat ze misschien ‘wat moeilijker’ was dan andere meiden van die leeftijd. Onze zoon was daar heel duidelijk in. Ik vertelde dat wij ons zorgen maakten en dat we alleen maar wilden dat hij blij en gelukkig was. Dat was hij op dat moment alles behalve. Hij was het daarmee eens, maar het zou snel beter worden, zei hij.

Zelf inzien

Inmiddels zijn we maanden verder en laat Denise onze zoon zich steeds slechter voelen. We hebben ook al diverse keren met hun allebei rond de tafel gezeten. Het lag allemaal aan onze zoon, zei Denise keer op keer. En hij, de goedzak, praatte het dan weer goed en vertelde dat het écht zijn schuld was. Terwijl dat duidelijk niet het geval was. Ze is gevaarlijk en het liefst zie ik haar vertrekken. Ik gun hem een leuk meisje, niet een narcistische vriendin die hem slecht laat voelen. Hopelijk gaat hij dat spoedig zelf ook inzien.”

Narcistische opvoeding gehad? Zo zorg je ervoor dat de geschiedenis zich niet herhaalt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme