Verschil in calorieën tussen Rapley-methode of voeden met een lepel?
Omdat er nog maar weinig onderzoek naar de Rapley-methode was gedaan, besloot onderzoeker Kinzie Matzeller van de Universiteit van Colorado om deze manier van eten te onderzoeken. Ze ontdekte dat de Rapley-methode geen voordelen, maar ook geen nadelen lijkt te hebben tegenover gevoed worden met een lepel. Baby’s die eten door middel van de Rapley-methode, krijgen evenveel calorieën binnen en groeien in hetzelfde tempo als baby’s die met de lepel gevoed worden.
Voldoende calorieën
“We maakten ons zorgen of baby’s met de Rapley-methode wel voldoende voedingsstoffen zouden binnenkrijgen om te groeien”, zegt Matzeller. “Het is geruststellend om te weten dat deze vorm van zelfstandig eten voldoende calorieën oplevert voor de groei.”
Voor het onderzoek vroegen de onderzoekers ouders van honderd gezonde baby’s van vijf maanden oud om de voedsel- en melkinname van hun baby’s gedurende drie dagen te rapporteren. Het voedsel op het bord van hun baby’s moest voor en na het eten gewogen worden, zodat er precies gezien kon worden hoeveel er werd geconsumeerd.
Is de Rapley-methode veilig?
Met de Rapley-methode geef je je kind in plaats van gepureerd eten, stukjes die hij zelf in zijn mond kan stoppen. Voor je je kind grotere stukjes gaat geven, moet hij rechtop kunnen zitten, en goed kunnen slikken en kauwen. Het kan zijn dat je kind er nog niet aan toe is. Hierdoor kan met de Rapley-methode de kans groter zijn dat je kind zich verslikt, dan wanneer je geleidelijk aan grover eten geeft. Verslikt hij zich vaak of zie je dat hij moeite heeft met kauwen, dan kun je beter nog even wachten met het aanbieden van grotere stukken.
Geprakte hapjes
Begin eerst met geprakte hapjes, die je vervolgens steeds wat minder fijn maakt. Laat je kind langzaam wennen aan grovere stukjes. Blijf er altijd bij. Zo kun je meteen ingrijpen als er iets niet goed gaat. Nog een tip: Als je je kind zelf het eten laat voelen en vastpakken, dan leert hij op die manier ook de textuur kennen van zijn eten. Bijvoorbeeld of het hard of zacht is.
Had ik maar nooit… ‘Mijn baby te vroeg gepureerde hapjes gegeven’