Ballerina’s opgelet! 6 redenen waarom ballet goed is voor je kind

Peuter Valéry de Voijs 28 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo schattig! Van die kleine tutu’s en roze leggings. Vaak vinden kinderen het ook nog eens superleuk om als een prinsesje de balletzaal rond te rennen. Het is niet alleen leuk, maar dus ook nog eens heel goed voor ze. Dit zijn een paar redenen waarom jij je kind vandaag nog naar balletles wilt brengen

Komen nu ook allemaal herinneringen boven van die balletvoorstelling, waar je opa en oma dan trots vooraan zaten? Of was jij liever buiten aan het ravotten? Of het nu herkenbaar klinkt of niet, er zijn heleboel redenen waarom ballet goed is voor je kind.

Ballet goed voor je kind

En dit zijn nu zes redenen waarom zo’n tutu niet alleen heel schattig staat, maar waarom ballet ook nog eens goed is voor je kind. We willen er zelf ook spontaan van gaan dansen!

1. Goed voor zelfvertrouwen

Vooral als jouw zoon of dochter nog weleens verlegen kan zijn, helpt een balletles. Tijdens balletlessen worden kids namelijk aangemoedigd de onzekerheden los te laten en vrij te bewegen. Als ze dan zien dat hun vriendjes en vriendinnetjes ook lachend rondhuppelen zullen ze zich zelfverzekerder voelen ook te dansen.

2. Ballet brengt focus

Dat kinderen veel energie hebben is geen geheim. Iets té veel energie soms, maar dat terzijde. Al die energie moet ergens heen, dus alle vormen van bewegen zijn dan een goede uitlaatklep. Het verschil met buiten spelen is dat ze tijdens een balletles en choreografie leren die energie op een gefocuste manier te benutten.

3. Goed voor het lichaam

Niet alleen is ballet een super goede manier om lekker bezig te zijn, maar het zorgt ook voor flexibiliteit te vergroten. Van een plié tot aan een pirouette (komt het weer allemaal terug?), balletpasjes maken jouw zoon of dochter lenig. Daarbij is het ook nog eens een goede manier om hun motoriek te verbeteren.

4. Goed voor sociale vaardigheden

Het is niet alleen gezellig om in een groep te dansen, maar ook nog eens goed voor het ontwikkelingen van hun sociale vaardigheden. Ze leren te communiceren, naar elkaar te luisteren en elkaar te respecteren.

5. Leren fouten maken

Als de balletdocente geen strenge Russische Euvgenia Parakhina is, zullen ze leren dat fouten maken oké is. Lukt die draai niet in één keer, en vallen ze tijdens die sprong? Met een beetje training zullen ze het wel onder de knie krijgen. Ze leren dat fouten maken niet erg is, en dat het ze uiteindelijk wel lukt als ze maar niet opgeven.

6. Vergroot creativiteit

Ballet wordt niet voor niets de kunst onder de atleten genoemd. Ballet geeft kinderen namelijk de kans hun emoties, gedachten, angsten en ideeën op een creatieve manier te uiten. Uiteindelijk helpt het hen om hun emoties zelf te reguleren en kritisch en creatief te denken

5 ouders vertellen wat ze uitgeven aan de hobby’s van hun kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme