Reisziekte bij kleine kinderen: zo pak je het aan

Gezondheid Vera Guldemeester 9 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Reisziekte bij kleine kinderen kan voor veel stress zorgen. Niet alleen bij je kind, maar ook bij jullie als ouders. Wat kun je ertegen doen, zodat de reis toch ontspannen kan verlopen? Wij geven hieronder wat handige tips.

Reisziekte is misselijkheid die je kan krijgen als je in een auto, vliegtuig of op een boot zit. Sommige kinderen krijgen het ook in de achtbaan of op de schommel. De misselijkheid ontstaat als de hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van de ogen en het evenwichtsorgaan. Een voorbeeld: Je zit met je kind in een rijdende auto en het kijkt naar buiten. De ogen van je kind registreren een beweging maar volgens het evenwichtsorgaan zit je kind stil. Dit zorgt voor verwarring in de hersenen en hierdoor kan je kind zich slecht gaan voelen.

Symptomen van reisziekte bij kleine kinderen

Heb je een vermoeden dat je kind reisziekte heeft? Er zijn een aantal bekende symptomen, zoals: misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en overgeven. Ook zijn er een aantal symptomen die minder bekend zijn. Denk hierbij aan gapen, zuchten, het niet willen eten of drinken, zweten en slaperigheid. Sommige kleine kinderen hebben alleen last van één symptoom, anderen hebben last van meerdere verschijnselen.

Tips om reisziekte te verminderen

Zit je in de auto, in het vliegtuig of op de boot en merk je dat je kind het moeilijk heeft? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de reisziekte te verminderen.

 1. Frisse lucht
  Zorg voor frisse lucht. Doe in de auto het raam een stukje open of ga als jullie op een boot zijn op het dek staan. Als je in het vliegtuig zit is het lastiger, zet dan de ventilatie iets harder of gebruik een waaier voor extra lucht.
 2. Veel slapen
  Als je kind reisziekte heeft is het het beste om het zoveel mogelijk te laten slapen tijdens de reis. Op die manier heeft het minder last van de vlucht, de bootreis of de reis in de auto. Maak het je kind extra comfortabel door zijn of haar eigen kussen mee te nemen. Een oogmasker kan ook helpen bij het in slaap vallen.
 3. Niet teveel zoet eten
  Snoep en koek is lekker om te eten, maar als je kleintje last heeft van reisziekte kun je beter geen zoet eten geven. Laat je kind liever een rijst- of maïswafel, zoute stokjes of (niet te zuur) fruit eten.
 4. Rustig rijden
  In een vliegtuig of op de boot kun je niets doen aan turbulentie of de beweging over de golven. Maar als je in de auto zit kun je wel rustiger rijden. Trek niet te snel op en rem niet te snel af. Neem rotondes en bochten rustiger dan normaal en probeer zoveel mogelijk op rechte stukken te rijden, zonder hobbels en bochten.
 5. Geen tablet
  Kleine kinderen vinden het fijn om een film op een tablet te kijken, maar dit zal de reisziekte alleen maar verergeren. Wat je wel kunt doen is voor afleiding zorgen in de vorm van muziek of een luisterboek.

Reisziekte voorkomen

Wil je reisziekte voor zijn? Dan kun je een aantal dingen doen. Zorg er voor dat je kind iets lichts gegeten heeft. Mocht je met de auto op reis gaan, dan is het goed om je kind of voorin of in het midden achterin te laten zitten. In het vliegtuig is het het beste om een plek te boeken bij de vleugels. Daarnaast kun je ook langs de huisarts gaan om te praten over de reisziekte van je kind. Misschien heeft de huisarts wel medicatie die je kind kan innemen tijdens de reis. Wie weet helpt het.

Is vliegen gevaarlijk als je zwanger bent?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme