Is vliegen gevaarlijk als je zwanger bent?

Zwanger Lisa van den Akker 20 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Toch nog even op babymoon vlak voordat je begint aan een nieuwe fase in je leven. Dat is op zich een goed idee alleen als je wat verder weg wil dan moet je al snel het vliegtuig pakken. Maar hoe zit dat eigenlijk met vliegen tijdens je zwangerschap? Is vliegen gevaarlijk als je zwanger bent? Wij zochten het uit.

Met je bolle buik aan boord stappen van een vliegtuig. De één moet er niet aan denken en de ander heeft júist zin om er nog even tussenuit te gaan. Als jij bij die laatste groep hoort dan is het belangrijk om te weten of vliegen tijdens je zwangerschap risico’s met zich meebrengt. Sommige vliegmaatschappijen willen bijvoorbeeld na een bepaalde termijn geen zwangere vrouwen meer aan boord van hun vliegtuig. Wij vroegen ons af of daar een reden voor is. Daarom zochten wij voor je uit of vliegen gevaarlijk is als je zwanger bent.

Is vliegen gevaarlijk als je zwanger bent?

Het korte antwoord is: Nee. Vliegen kan in principe geen kwaad als je zwanger bent. Hoewel de luchtdruk en de luchtvochtigheid in het vliegtuig veranderen vormt dit bij een gezonde zwangerschap geen risico voor jou of je baby.

Vliegen kan bij zwangere vrouwen die geen complicaties hebben ook geen miskraam of vroeggeboorte veroorzaken.

Tot hoeveel weken vliegen?

Hoewel vliegen dus in principe ongevaarlijk is voor zwangere vrouwen nemen vliegmaatschappijen zwangeren in de laatste maand van hun zwangerschap vaak niet meer aan boord. Veel maatschappijen hanteren 36 weken zwangerschap voor vrouwen als uiterlijke grens om nog mee te mogen vliegen.

Daarnaast vragen sommige maatschappijen vanaf 28 weken om een medische verklaring van bijvoorbeeld de verloskundige of huisarts.

Vliegen met gezondheidscomplicaties

De meeste zwangere vrouwen kunnen dus zonder problemen vliegen. Maar in sommige gevallen is het wél af te raden om de lucht in te gaan, met name als er gezondheidscomplicaties zijn. Denk hierbij aan een hoge bloeddruk, tussentijdse bloedingen, bloedarmoede en zwangerschapsdiabetes. Het is daarom altijd raadzaam om eerst met je verloskundige of gynaecoloog te overleggen voordat je een vliegreis boekt.

Tips voor vliegen tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger en ga je binnenkort op vliegreis? Dan heeft stewardess Valéry de Voijs nog een aantal handige tips voor je:

  • Drink veel water en neem eten mee dat je graag eet. Bijvoorbeeld crackers tegen plotselinge misselijkheid.
  • Kies een zitplaats dicht bij de wc.
  • Neem een extra kussen mee voor je rug.
  • Informeer de crew over je zwangerschap.
  • Boek van te voren je maaltijd. Het kan zijn dat de vegetarische of vlees maaltijd op is en alleen vis beschikbaar is.
  • Houd er bij het boeken van je stoel rekening mee dat je niet bij een nooduitgang mag zitten.
  • Om rusteloze benen te voorkomen is het verstandig om regelmatig even een rondje te lopen door het vliegtuig.
  • Gebruik eventueel kompressen of steunkousen om zwelling in je benen te voorkomen en de bloedcirculatie te stimuleren.
  • Inkoppertje misschien, maar trek comfortabele kleding aan. Die stoeltjes zijn al krap genoeg, dus zorg dat je kleding in ieder geval lekker los zit en niet knelt.
  • Neem alle informatie over je zwangerschap mee. Papieren van de verloskundige bijvoorbeeld.

Hoewel het niet vaak voorkomt, kan het natuurlijk gebeuren dat je bevalling begint terwijl je aan boord bent van een vliegtuig. Veerle overkwam dat, hier lees je haar verhaal.

Maak vliegen met jonge kids een stuk makkelijker met deze tips van stewardessen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme