Rhodé Meijer verloor twee zoontjes door een ongeluk: ‘Ik had meteen een gigantisch schuldgevoel’

Nieuws Wilma Groothuis 8 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Het is het ergste wat je als ouder kan overkomen: je kind verliezen. En stel je voor dat je in één klap niet één, maar twee kinderen verliest. Het overkwam Rhodé Meijer (25), die tegen een boom aanbotste met haar auto.

Haar twee zoontjes (4 en 7 maanden) overlijden en haar dochter (2) raakt gehandicapt. In het EO-programma De Verandering vertelt ze haar verhaal.

Het ongeluk

Op 26 maart 2022 veranderde het leven van Rhodé en haar man Arjan voorgoed. Van het ongeluk zelf weet Rhodé niks meer. “Ik weet nog dat toen ik bijkwam, de auto al in de boom zat. Toen keek ik om me heen en Joas zag er nog oké uit. Toen keek ik achter me en zag ik David (haar jongste zoon, red) en ik dacht dat hij sliep. Ik had de klap niet meegemaakt, dus ik dacht dat het wel meeviel”, vertelt ze aan EO.

Ondertussen waren er ambulances en traumahelikopters en werden de kinderen geholpen. Toen Rhodé op een gegeven moment aan de beurt was om in de ambulance te gaan, vroeg ze hoe het met de kinderen ging. “Toen zei de trauma-arts: ‘We zijn gestopt met reanimeren, je oudste zoon is overleden.’ Ik had geen idee dat ze dat aan het doen waren. Het laatste wat ik wist, was dat Joas leefde, naast me zat en dat hij geschrokken was.”

Het geloof

Rhodé en haar man zijn gelovig. Dit heeft haar uiteindelijk kracht gegeven om met het verlies om te gaan. “Joas was alles voor mij, het was ons kindje. Toen zag ik Joas bij de Here Jezus, dat ze elkaar konden aankijken en toen kreeg ik zoveel vrede. Toen dacht ik: het is goed, Joas is bij de Here Jezus. En die vrede is eigenlijk nooit meer weggegaan. We missen hem verschrikkelijk, maar hij is bij de Here Jezus.”

Nadat ze het vreselijke nieuws over Joas te horen hadden gekregen, gingen ze naar het ziekenhuis, waar zoontje David met spoed heen was gebracht. Daar kwam het volgende nieuws haar ter ore. “De neuroloog kwam ons tegemoet lopen en die zei: ‘Als je de kamer binnenstapt, dan stoppen we met reanimeren, dan is je zoontje overleden.’” En dat is precies wat er gebeurde toen Rhodé binnen werd gereden. “Van David hebben we heel de avond afscheid kunnen nemen, totdat ik zelf geopereerd moest worden, want dat kon niet langer meer wachten.”

Het ongeluk overleefd

Dochter Anna-Grace overleefde het ongeluk, maar ze raakte wel ernstig gewond. Zo liep ze onder andere een dwarslaesie vanaf haar heupen op. Na vier maanden mocht ze pas weer naar huis, waar ze haar broertjes verwachtte te zien, maar die waren er niet. “Dat was zo verdrietig. Je broertjes waar je altijd mee speelde, ze zijn er echt niet meer.”

Het verlies van twee kinderen is verschrikkelijk en heel verdrietig. Op de vraag of Rhodé last had van schuldgevoelens, antwoordde ze: “Ik had natuurlijk meteen een gigantisch schuldgevoel. Maar Arjan heeft vanaf het begin steeds tegen mij gezegd: ‘Je kan er niks aan doen. Ik houd zoveel van je.’ Dat heeft echt geholpen.”

Bekijk hier de hele aflevering van De Verandering op NPO Start.

Samantha’s dochtertje overleed aan meningokokken B: ‘Het schuldgevoel zal altijd blijven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen