Romy uit Nachtdieren maakt babynestjes voor stilgeboren kinderen: ‘Ik wil ouders iets tastbaars geven’

Nieuws Lisa van den Akker 20 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Het nieuwe seizoen van Nachtdieren is begonnen. Raven van Dorst rijdt voor het programma in het holst van de nacht door een stad, op zoek naar verhalen. Zo komt ze in de eerste aflevering terecht bij Romy die babynestjes maakt voor stilgeboren kinderen.

In de eerste aflevering rijdt Raven in de Mustang naar het groene hart van Nederland: Woerden, Gouda en Alphen aan de Rijn. Het eerste huis waar ze aanklopt is dat van Romy. “Hier zit iemand te naaien!”, zegt Raven terwijl ze lachend door het raam kijkt.

Babynestjes voor stilgeboren kinderen

Eenmaal binnen slaat de jolige stemming al snel om, als blijkt wat Romy precies aan het maken is. “Ik maak babynestjes voor overleden baby’s, die veel te vroeg geboren zijn”, vertelt Romy. De nestjes gaan vervolgens naar de kraamafdelingen van het ziekenhuis in Leiden.

De reden dat Romy begonnen is met het maken van deze babynestjes, is dat zij zelf ook twee stilgeboren kinderen heeft. Een half jaar geleden werd haar tweede zoon met 24 weken geboren, hij overleefde dit niet. Zeven maanden eerder verloor zij ook al haar eerste zoontje na 19 weken zwangerschap.

Van onschatbare waarde

Luke en Louie, de zoontjes van Romy, hebben zelf niet zo’n babynestje gehad, maar ze kreeg wel van vrijwilligers een mooi gehaakt dekentje dat haar heel dierbaar is. “Voor ons is dit van onschatbare waarde, hier heeft Louie in gelegen”, vertelt Romy.

Romy vertelt dat ze na de geboorte van Louie heel sterk het gevoel had dat ze weer zwanger moest worden. Dat lukte snel, want na zeven maanden was ze opnieuw zwanger. Dat leek allemaal goed te gaan, ze kreeg ook medicijnen om een nieuwe vroeggeboorte te voorkomen. Voor veel vrouwen werkt dit, maar voor Romy helaas niet.

Verwerking

“Het voelt wel heel oneerlijk”, zegt ze. “Soms denk ik, was maar twee weken langer blijven zitten, dan had je overlevingskansen gehad. Dan had je hier misschien wel geweest. Dat kan me heel boos maken.”

Het maken van de babynestjes is een soort therapie voor Romy. Net als het babykamertje waar ze regelmatig even komt. “Ik vind het fijn om hier even te stoffen, of even bezig te zijn met hun spulletjes, dat geeft een fijn gevoel. Dat ik toch iets kan doen” Ook het maken van de babynestjes helpt haar bij de verwerking. “Ik hoop dat de ouders met die nestjes nog iets tastbaars hebben, want het is zo belangrijk dat je nog iets hebt van je overleden kindje.”

Nachtdieren’ is vanaf maandag 13 februari om 21.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3. De aflevering waarin Romy voorkomt kun je hier terugkijken.

Moeder van stilgeboren kindje waarschuwt: ‘Luister altijd naar je moederinstinct’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme