Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijk 20 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Zal ik zonder mijn kinderen op vakantie gaan?’

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Sofie (34) haar dilemma voor: ‘Zal ik zonder mijn kinderen op vakantie gaan?’

“Hoe dol ik ook op mijn drie kinderen ben, het is ook best zwaar. Net zoals iedereen met kinderen sta ik iedere ochtend vroeg op. Ik maak de broodtrommels klaar en kleed de kinderen aan. Nadat ik ze bij het kinderdagverblijf en bij school heb afgezet, race ik door naar mijn werk. Ook daar heb ik geen minuut rust. Na mijn werk haal ik de kinderen op bij de naschoolse opvang en bij het kinderdagverblijf, waarna ik thuis gelijk de keuken in duik om te koken. Als de kinderen eindelijk in bed liggen ben ik uitgeblust en val ik ´s avonds negen van de tien keer op de bank in slaap. Mijn man heeft een nog drukkere job en langere dagen dan ik, maar probeert me te helpen waar hij kan.

Alleen op vakantie

Mijn vriendinnen gaan ieder jaar een week op vakantie met elkaar, zonder kinderen. Tijdens ons laatste etentje vroegen ze of ik ook mee wilde. Het klonk als muziek in mijn oren. Een weekje zon, zee, strand, rust en uitslapen. Heerlijk. Ik zei direct dat ik zeker mee zou gaan. Toen ik de volgende ochtend wakker werd, was ik alleen niet meer zo zeker van mijn zaak. Hoe kon ik mijn drie kinderen nu achterlaten? Een week lang, zonder mijn kinderen? Het klonk heerlijk, maar ik moest er niet aan denken dat er iets zou gebeuren zonder dat ik in de buurt was. Het twijfelen was begonnen.

Hulp uit omgeving

Ik vertelde mijn man over het idee om met mijn vriendinnen een week op vakantie te gaan en hij zei gelijk: gaan! Hij zou die week wat meer thuiswerken of zou zijn ouders vragen om de kinderen naar school te brengen of op te halen. Ik was erg blij dat hij dat zei en ik stond op het punt om ‘ja’ te zeggen, tot mijn moeder weer eens haar mening verkondigde. Ze liet blijken dat ik het niet kon maken om alleen op vakantie te gaan. Ik had toch zelf voor kinderen gekozen? Dan kon ik ook met ze op vakantie. En wat als het vliegtuig zou neerstorten? De zin om op vakantie te gaan was in één klap verdwenen.

Dilemma

Ik twijfel erg. Zal ik lekker een weekje met mijn vriendinnen op vakantie gaan, zonder mijn kinderen en man? Of zal ik thuisblijven en later in het jaar met mijn gezin op vakantie gaan? Ik voel aan alles dat ik ontzettend toe ben aan een vakantie zonder kinderen en zal dan ook erg jaloers zijn op de foto’s die mijn vriendinnen zeker gaan sturen als zij lekker in de zon liggen. Ik weet niet waar ik goed aan doe.”

Dilemma: ‘Moet ik borstvoeding geven omdat mijn vriend en schoonmoeder dat willen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme