Dilemma: ‘Moet ik borstvoeding geven omdat mijn vriend en schoonmoeder dat willen?’

Zwanger Vera Guldemeester 30 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Florien (34) haar dilemma voor: “Zal ik borstvoeding gaan geven omdat mijn vriend en schoonmoeder dat willen, of niet?”

“Na anderhalf jaar proberen om zwanger te worden, had ik vijf maanden geleden eindelijk een positieve zwangerschapstest. Mijn vriend Casper en ik zijn ontzettend blij dat we een zoon krijgen. De zwangerschap valt me best tegen, ik ben namelijk erg misselijk. Vooral in de ochtend hang ik vaak boven het toilet. Hopelijk ben ik na de zwangerschap weer snel de oude en net zo fit als daarvoor. Ik kijk alleen tegen één ding op: het geven van borstvoeding.

Wel of niet borstvoeding geven?

Zelf had ik voor mijn zwangerschap al besloten om geen borstvoeding te gaan geven. Ik ben zelf met de fles grootgebracht en heb al 34 jaar een goede weerstand. Ook lijkt het mij erg zwaar. Mijn vriend en mijn schoonmoeder willen echter dat ik hoe dan ook borstvoeding ga geven. Mijn schoonmoeder noemt moedermelk vloeibaar goud en noemt me egoïstisch als ik de baby de borst niet wil geven. Ze heeft me zelfs een borstvoedingscursus cadeau gedaan om haar zin door te drukken.

Discussies over borstvoeding

Ik heb het idee dat mijn vriend vooral zijn moeder niet teleur wil stellen. Alles wat ik hem hoor zeggen lijkt regelrecht uit haar mond te komen. Soms denk ik dat ik gewoon borstvoeding moet gaan geven, om van het gezeur en de discussies af te zijn. Aan de andere kant is het natuurlijk mijn lijf. En wie zegt ook dat het geven van borstvoeding gaat lukken? Van veel vriendinnen hoor ik dat de melkproductie niet goed op gang komt, hoe graag ze het ook zouden willen.

Een moeilijk dilemma

Ik ben al sinds de positieve zwangerschapstest over dit dilemma over borstvoeding geven aan het nadenken. In de nachten lig ik te piekeren. Ook heb ik er al vaak met mijn vriendinnen over gesproken. Zij zeggen allemaal dat ik naar mezelf moet luisteren. Dat wil ik ook graag doen, maar ik heb ook geen zin in ruzie met mijn vriend en schoonmoeder. Ik ben bang dat door dit probleem de rest van mijn zwangerschap en de kraamtijd verpest gaan worden. Ik heb er echt buikpijn van.”

Kim (29): ‘Mijn schoonmoeder kwam zonder overleg binnen tijdens mijn bevalling’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen