Kim (29): ‘Mijn schoonmoeder kwam zonder overleg binnen tijdens mijn bevalling’

Persoonlijk Vera Guldemeester 15 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Tijdens een bevalling wil je doorgaans rust creëren en de bevalling samen doen met je partner. Kim wilde het ook zo, maar helaas werd dit niet door haar schoonmoeder geaccepteerd. “Opeens kwam mijn opdringerige schoonmoeder de verloskamer binnen, waardoor mijn weeën acuut stopten”, vertelt ze aan Famme.

“Ik weet bijna zeker dat het anders geen keizersnede was geworden…”

Voorspoedige zwangerschap

“Wat waren we blij met mijn zwangerschap. Het duurde een jaar voordat ik zwanger was en we stonden al op het punt om naar de huisarts te gaan toen ik een positieve test in m’n handen had. De zwangerschap ging goed en ik was alleen wat moe en had af en toe last van maagzuur. Ik keek er erg naar uit om onze zoon vast te kunnen houden.

In vruchtwater gepoept

Toen ik 39 weken zwanger was kreeg ik last van krampen. De weeën waren begonnen. Ik voelde me, ondanks dat ik het spannend vond, vrij rustig. Ik was klaar voor de bevalling en ik zou bijna mijn zoon Youri in mijn armen krijgen. Na 6 uur weeën braken mijn vliezen, direct daarna zei de verloskundige dat we naar het ziekenhuis moesten gaan omdat de baby in het vruchtwater had gepoept. Dus reden we snel naar het ziekenhuis in onze buurt.

Zonder toestemming naar binnen

Eenmaal in het ziekenhuis werd de bevalling overgedragen aan de gynaecoloog. Mijn vriend had inmiddels aan onze familieleden laten weten dat de bevalling was begonnen en dat we naar het ziekenhuis moesten. Had hij dat maar niet gedaan… Na 12 uur had ik pas 6 centimeter ontsluiting. Ik zat er helemaal doorheen en wilde graag een ruggenprik. Net toen ik dacht dat de gynaecoloog binnenkwam, kwam mijn schoonmoeder de kamer inlopen. Ze kwam vragen of het nog lang zou duren. Pardon? Ik lag hier met veel pijn en zij kwam zonder toestemming de kamer binnen om te vragen of het nog lang zou duren? Ik wist niet wat ik hoorde.

In discussie tijdens bevalling

Ik was ontzettend boos. We hadden voor de bevalling tegen de familie gezegd dat we tijdens de bevalling alleen wilden zijn met de verloskundige en/of gynaecoloog en dat familieleden pas na de geboorte welkom waren. Mijn schoonmoeder heeft zich hier niet aan gehouden. Terwijl ik lag te bevallen moest ik met haar in discussie gaan en haar uitleggen waarom ik haar niet bij mijn bevalling wilde. Mijn vriend stond er een beetje knikkend bij. Uiteindelijk kwam de gynaecoloog binnen en werd ze verzocht om buiten te wachten.

Geen kracht meer over

Alleen had ik daarna geen kracht meer over voor de bevalling. Ik was boos en totaal uitgeput. De weeën waren door dit incident bijna gestopt. Ik kreeg toen weeënopwekkers. Tijdens de weeënstorm die daarop volgde had ik het erg zwaar. Ik kon de weeën niet meer wegpuffen. Ik was uitgeput en de hartslag van Youri daalde ook nog eens. Na nog even proberen vertelde de gynaecoloog dat ze geen risico wilde nemen en dat ik een keizersnede zou krijgen.

Bijkomen van heftige bevalling

Wat waren we blij dat de keizersnede snel en goed was gegaan. Youri bleek gelukkig helemaal gezond te zijn. Toen we terugkwamen op de kamer ging de telefoon van mijn vriend. Het was mijn schoonmoeder om te vragen of de baby er al was en of ze langs mocht komen. Mijn vriend zei direct: ‘We bellen je later. We moeten eerst even bijkomen van deze heftige bevalling.’ En dat was ook zo, we waren kapot. Ik weet bijna zeker dat de bevalling anders was verlopen als zij niet mijn bevalling was komen verstoren. Ik durf eigenlijk wel te beweren dat ik dan geen keizersnede had gekregen.”

20x de meeste ‘tel-tot-tien’ opmerkingen van je schoonmoeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme