Deze slaaphouding is het veiligst voor je baby

Kinderen Wilma Groothuis 20 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Als volwassene kun je zelf je slaaphouding bepalen in bed. Baby’s kunnen dat nog niet, waardoor de ouders hun baby in een slaaphouding moeten leggen, maar welke houding is het veiligst voor een baby?

Baby’s kunnen nog niet zelf omdraaien en rollen in bed, daarvoor hebben ze de hulp van hun ouders nodig. Het is dan ook belangrijk dat ouders weten wat de veiligste slaaphouding voor een baby is en waarom.

De veiligste slaaphouding

Volgens Mieke Cotterink, onderzoeker kinderveiligheid bij VeiligheidNL, slaapt een baby het veiligst op zijn rug. Baby’s die op de buik slapen, hebben een grotere kans op wiegendood. Op de buik kan de baby met het gezicht tegen het matras liggen en daardoor minder goed ademen. Op die manier kan hij te weinig zuurstof krijgen.

Daarnaast is de buikligging warmer, baby’s kunnen hun warmte minder goed afgeven. Ook zijn baby’s op de buik beweeglijker en kunnen ze daardoor per ongeluk onder de deken terechtkomen. Dit alles zorgt ervoor dat het slapen op de buik voor jonge baby’s afgeraden wordt. En met succes, want sinds deskundigen in de jaren 80 dit advies breed verspreiden, is het aantal baby’s dat overleden is aan wiegendood enorm afgenomen.

Eigen slaaphouding bepalen

Vanaf wanneer kan een baby zijn eigen slaaphouding bepalen? Zodra een baby zelfstandig kan omrollen van rug naar buik en ook weer vlot kan terugrollen, kan het zelf zijn slaaphouding bepalen. Dan is het niet meer nodig om vast te houden aan de rugligging en kun je je baby op zijn buik laten slapen. Wel is het advies om ook dan je baby in de gaten te houden, want veiligheid staat altijd voorop.

Voorkeurshouding bij baby’s; wat is het en hoe verhelp je het?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme