Roxy (33): ‘Mijn vriend en ik zijn het niet eens over de NIPT test’

Persoonlijk Valéry de Voijs 7 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Roxy (33) is in verwachting van haar eerste baby. De eerste weken ervaart zij als erg spannend, en ze moet behoorlijk wennen aan het idee dat ze straks een gezinnetje zal vormen. Deze tijd wordt alleen maar moeilijker wanneer zij en haar partner niet op één lijn liggen over de keuze voor een NIPT test.

“Het klinkt heel cliché, maar alles werd anders toen ik het hartje hoorde kloppen.

Ons besluit was duidelijk

Mijn oudere zussen hebben allemaal kinderen. Van hun zwangerschappen weet ik van de mogelijkheid om een NIPT test te doen. Hoewel mijn zussen het niet hebben gedaan, was ik altijd van mening dat het beter was om het wel te doen.

Gelukkig lagen mijn partner en ik op één lijn. Als we over onze toekomstige zwangerschap fantaseerden, waren wij heel rationeel. Er komen geen afwijkingen voor in onze families, maar het was altijd heel duidelijk voor ons: we wilden graag een test doen om te kijken of er sprake was van afwijkingen, zoals het extra chromosoom dat op downsyndroom duidt.

Een collega van mijn partner had er tijdens haar zwangerschap voor gekozen om geen test te doen, en achteraf hebben zij een baby met downsyndroom gekregen. Mijn vriend en ik hebben toentertijd heel duidelijk met elkaar afgesproken dat een kindje met afwijkingen niet bij ons toekomstbeeld zou passen. Wij waren dus van mening dat we een NIPT test wilden doen, en als ze afwijkende dingen zouden vinden, zouden we de zwangerschap afbreken.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik werd na één poging zwanger. Vol spanning hebben wij die eerste weken afgewacht op de eerste echo. ‘Zou er wel echt een hartje zijn?’ vroegen we telkens aan elkaar.

Toch geen NIPT test

Op de dag van de eerste echo waren wij heel zenuwachtig. Vol spanning zijn we naar de verloskundige gegaan, en daar kregen we onze eerste echo. Het beeld was heel duidelijk: een klein vlekje van 9.8 mm, met een duidelijk kloppend hartje.

Wij hebben daarna anderhalf uur bij de verloskundige gezeten waar we allerlei informatie kregen. Zij vroeg ons tijdens dit gesprek of wij over de NIPT test hebben nagedacht. Meteen kreeg ik een dubbel gevoel. Nu ik dit kloppend hartje had gezien, was het voor mij een duidelijke zaak: ik zou deze zwangerschap niet willen afbreken. Voor mij was er dus geen reden meer om een test te doen. Ik zou onwijs veel van dit kindje – met welke afwijkingen dan ook, gaan houden.

Maar bij mijn partner was die knop niet omgegaan. Hij stond er nog steeds net zo rationeel in als daarvoor, en wilt met honderd procent zekerheid een NIPT test doen. Ik kan hem niets kwalijk nemen. Tot een maand geleden stond ik er ook nog zo in. Maar nu ik eenmaal het kloppend hartje heb gevoeld, voelt het heel onnatuurlijk om de zwangerschap niet door te zetten.

We hebben nog twee weken om tot een definitief besluit te komen. In die tijd probeer ik hem te overtuigen, maar ik ben bang dat zijn besluit vast staat. Het is een heel moeilijke situatie, want hoewel ik degene ben die het kindje in mij draagt, heeft mijn partner net zo veel inspraak op de zwangerschap.”

Alles wat je wilt weten over de NIPT-test

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme