RS-virus-epidemie: ‘Het virus is zo gevaarlijk, omdat het zeer besmettelijk is’

Gezondheid Wilma Groothuis 14 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Het is dé nieuwe epidemie van dit moment: het RS-virus. Kinderafdelingen in ziekenhuizen raken voller en ouders maken zich zorgen. Hoe ernstig is het virus?

Momenteel heerst er van alles: griep, verkoudheid, het coronavirus en dus ook het RS-virus. Het is dan soms ook lastig te peilen waar je precies last van hebt en hoe erg het is. En al helemaal als het om je kind gaat, waarvan je niet kan voelen wat hij voelt.

RS-virus is zeer besmettelijk

Het RS-virus is het verkoudheidsvirus dat vaak voorkomt bij kinderen. Maar is dit virus nu echt gevaarlijker dan een gewone verkoudheid? Volgens Lies Kriek van het RSV Patient Network is het RS-virus voor de meeste kinderen een ‘gewone verkoudheid’. Alle kinderen hebben voor hun tweede levensjaar een keer een infectie met het RS-virus doorgemaakt. Kriek: “Maar voor sommige kinderen is het meer dan een gewone verkoudheid, bij hen verloopt de ziekte ernstiger. Het virus is zo gevaarlijk, omdat het zeer besmettelijk is. Het virus kan tot wel zeven uur blijven ‘plakken’ aan speelgoed, maar ook aan deurklinken en dergelijke. Zo verspreidt het zich makkelijk.”

Alle baby’s kunnen het RS-virus krijgen, maar voor sommigen zit hier een groter risico aan vast. “Dat zijn vooral baby’s tot zes maanden oud. Daarnaast hebben prematuur geboren kinderen, kinderen met hartproblemen en longproblemen en kinderen met het syndroom van Down een verhoogd risico om ernstiger ziek te worden van een infectie met het RS-virus tot ze 1 jaar zijn.”

Wereldwijd doodsoorzaak 2

Nu heerst natuurlijk de vraag of baby’s aan het RS-virus kunnen overlijden. “Hoewel het RS-virus wereldwijd bij kinderen onder de 5 jaar doodsoorzaak nummer 2 is, na malaria op 1, overlijden in Nederland bijna geen kinderen meer aan het RS-virus. Dat komt door de goede gezondheidszorg en onze Kinder Intensive Care-afdelingen.”

Omdat ook de gewone verkoudheid heerst, is het lastig om de symptomen van het RS-virus te herkennen. Zeker omdat het virus begint met gewone verkoudheidsklachten, zoals een snotneus, verstopte neus en hoesten. “Andere symptomen zijn een piepende of moeilijke ademhaling, intrekkingen bij het borstbeen, neusvleugelen, uitputting, uitdroging en een blauwe verkleuring rondom de mond. Kinderen kunnen ook kortdurend stoppen met ademhalen, ook wel apneu genoemd.”

Besmetting van het virus

“Besmetting ontstaat door direct contact met iemand die besmet is, via druppeltjes als iemand hoest of spreekt, of indirect, via speelgoed. Baby’s met broertjes en zusjes op de kinderopvang of school lopen een verhoogd risico.” Het RS-virus is heel besmettelijk, wat het dus lastig maakt om te ontlopen.

Wat kun je dan het beste doen als ouders? “Wanneer je bezoek krijgt en iemand is verkouden, vraag dan of ze afstand willen houden van de baby. Ouders weten vaak heel goed wanneer er iets mis is met hun kind, ze hebben daar een heel goed gevoel voor. Vertrouw dus op je oudergevoel. Als ouders het niet vertrouwen, moeten ze altijd contact opnemen met hun huisarts. Daarnaast hebben we van de coronamaatregelen geleerd dat handen wassen en thuisblijven als je verkouden of ziek bent, goed helpt.”

Toekomstig vaccin

Er is nog geen behandeling of vaccin tegen het RS-virus. “Kinderen worden opgenomen in het ziekenhuis voor ondersteuning met de voeding (door middel van sondevoeding) of toedienen van zuurstof. Als dat niet voldoende helpt, gaan ze op een Kinder Intensive Care aan de beademing, maar dat is alleen nodig bij kinderen met een ernstige infectie van het RS-virus.”

Volgens Kriek komt er binnenkort een vaccin tegen het RS-virus op de markt. Dat is een goed vooruitzicht, zeker met de volle kinderafdelingen op dit moment. Tot die tijd is het belangrijk om je kind goed in de gaten te houden.

No worries! 10x dingen waar iedere baby last van krijgt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme