Even wat meer ruimte en tijd nodig voor jezelf? Zo geef je dat *subtiel* aan bij je partner

Mind Gina Koninkx 6 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Als je veel op elkaars lip zit (partner én kids) is het af toe meer dan ooit nodig dat je even een momentje neemt voor jezelf. Continu samenzijn kan zelfs mentaal zo zwaar zijn dat je er last van krijgt. Heb jij meer ruimte nodig voor jezelf? Zo maak je het bespreekbaar met je partner.

Alle ballen hooghouden is behoorlijk pittig. Maar wat doe je als je écht wat meer ruimte nodig hebt voor jezelf? Deze ruimte ook daadwerkelijk creëren.

Meer ruimte nodig voor jezelf

Zo doe je dat.

1. Leg de schuld niet bij de ander

Nu je zoveel samen in huis bent, is de kans groot dat de irritaties zich redelijk snel opstapelen. Van je kids tot je partner: rondslingerende vieze was, überhaupt een niet weg te werken stapel was, drukke kids of je lief die zonder koptelefoon in een Zoom-meeting zit. Hoewel dit jou kan irriteren, doen zij dit natuurlijk niet bewust.

Het is voor iedereen even voegen naar de ander in een huishouden. Wie weet loopt jouw partner ook wel over van de stress en tja dat de kids zo druk zijn is ook logisch na al die weken voornamelijk binnen te hebben gezeten. Als je aangeeft bij je partner dat je even wat tijd of ruimte nodig hebt voor jezelf, zeg dan vooral niet dat hij of zij zich continu irritant gedraagt (volgens jou). Dat kan alleen maar uitmonden in een ruzie.

2. Verplaats je ook in je partner

Van een meeting zonder koptelefoon tot je partner die continu aan het fijnste plekje aan tafel zit. Jij die weer eens lunch moet maken of de was moet wegwerken. We zijn snel geneigd te denken dat wij ALLES moet doen terwijl de ander dit gevoel ook kan ervaren. Verplaats je dan ook in je partner en hoe hij of zij zich erbij voelt.

Je bent waarschijnlijk niet de enige die ruimte en tijd nodig heeft voor zichzelf. Vraag of je partner hetzelfde voelt en of jullie misschien wel een handig schema kunnen maken. Zo krijgen jullie allebei de rust en ruimte die jullie zo hard nodig hebben.

3. Geef duidelijk aan waar je behoefte aan hebt

Het is verstandig om goed te communiceren over waar je behoefte aan hebt. Gaat het om de rust, gaat het om je bewegingsvrijheid of iets anders? Wees er open over richting je partner.

Geef bijvoorbeeld aan dat je even een uurtje gaat wandelen om rustig te worden in je hoofd en dat je daarna weer terug komt om verder te gaan met waar je mee bezig was. Hierdoor kun je rekenen op veel meer begrip van je partner.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme