Ruth: ‘Mijn dochter kleedt zich bloter dan wij willen’

Beauty Janneke Juffermans 1 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

 

“Mijn man en ik hebben vier dochters, de oudste is nu 14. Lange tijd was kleding nooit een probleem. Toen ze klein waren, kocht ik alle kleding voor hen. Wat ik ook uitzocht, ze vonden het altijd leuk. Toen ze wat ouder werden, gingen we weleens samen winkelen. Nooit kozen we voor te bloot.

Mijn dochter’s kledingkeuze vind ik te bloot

Nu mijn dochter 14 geworden is, krijgt ze kleedgeld. We vinden het namelijk belangrijk dat ze leert om met geld om te gaan. Meestal koopt ze nu zelf haar kleren, want ze gaat liever met vriendinnen dan met mij winkelen.

Naveltruitje

Wat mij zorgen baart, is dat ze soms thuis komt met kleren waar zowel mijn man als ik niet blij van worden. Ze kleedt zich veel bloter dan wij willen.

Pas had ze een naveltruitje gekocht en dat showt ze dan heel trots aan ons. Dan zie ik haar staan draaien voor de spiegel, in een strakke broek met dat naveltruitje erboven, en dan ben ik vooral bang dat jongens of mannen naar haar zullen kijken als een lustobject.

Laag decolleté

Haar lichaam heeft zich de laatste twee jaar razendsnel ontwikkelt, dus zij heeft inmiddels overduidelijk borsten en is zich daar ook erg van bewust. In haar kast liggen steeds meer strakke truitjes met een laag decolleté. En elke keer als ze de deur uitgaat, zie ik een heel aantrekkelijk en uitdagend meisje op haar fiets stappen.

Eigenlijk vind ik dat iedereen moet kunnen aantrekken wat hij of zij wil, en dat meisjes niet mogen worden beoordeeld op hun uiterlijk. En eigenlijk vind ik ook dat het niet moet uitmaken wat je als vrouw aan hebt. Bij mannen doet toch ook niemand ingewikkeld als die in een strak T-shirt lopen? Dan mogen meisjes en vrouwen dat ook.

Loeren

Maar nu mijn eigen dochter 14 jaar is, blijken mijn principes ineens niet meer zo duidelijk. Want ineens vind ik het wél een probleem als ze in onthullende kleding rondloopt. Ik ben bang dat anderen naar loeren en ook dat ze lastiggevallen zal worden.

Ik weet niet goed wat ik hiermee moet: moeten we het haar verbieden? Ik heb er inmiddels al een aantal keren discussie met haar over gehad. En elke keer draaide dat uit op ruzie. Mijn dochter was boos dat ik me ermee ging bemoeien. Ze vond het overdreven en zei dat ze prima op zichzelf kan letten.

Stiekem

Pas keek ik in haar kledingkast en toen zag ik dat ze achterin een hoekje een paar sexy truitjes had weggemoffeld. Blijkbaar zorgen de ruzies ervoor dat ze het liever stiekem doet dan er met ons over praat. ‘s Ochtends trekt ze er gewoon een vest overheen aan, ze denkt dat ik het dan niet doorheb.

‘Iedereen in mijn klas heeft zulke kleren’, roept ze weleens. Op zich vind ik dat geen goed argument, want ik vind dat je je te allen tijde eigen keuzes moet maken. Zij moet ook leren om dingen te doen of te laten omdat ze dat zélf wil – en niet omdat haar klasgenoten dat toevallig ook zo doen.

Nagefloten

De andere optie, in plaats van verbieden, is dat we haar haar eigen eigen weg laten zoeken. Maar dan is weer het risico dat ze soms op straat wordt nagefloten of -gesist, dat er hongerige ogen naar haar staren of dat er misschien zelfs iemand ongewenst aan haar zit.

Ik vind het echt een lastig dilemma. Eerlijk gezegd ben ik ook een beetje moe van de discussies hierover. Ik vind het vooral belangrijk dat ze lekker in haar vel zit en ik wil niet dat er verwijdering tussen ons ontstaat over kleding. Dus we laten het nu maar even zo. Maar het voelt niet prettig, ik loop er elke dag weer tegenaan.”

Gaan middelbare scholieren te bloot naar school?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme