Kom je in je bubbel en beval je op gevoel

Zwanger Laurien Bleeker 2 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Niet voor niets heb je een paar weken voor je uitgerekende datum verlof van je werk: die weken zijn er om in je bubbel te komen en blijven tot aan je bevalling. In die laatste weken kan je je hoofd leegmaken, letterlijk door je to do lijst af te werken en figuurlijk door te ontspannen en uit te kijken naar je bevalling en je kersverse new born.

Hoe? Dat lees je hier

In je bubbel

Ook als je bevalling begint, is het fijn om in die bubbel te blijven. Met een leeg hoofd bevallen is namelijk het mooiste wat je aan jezelf kan geven op dat moment. Op die manier kan je je namelijk helemaal overgeven aan je bevalling en bevallen op gevoel. En ja, jij kan dat ook

Uit je hoofd, in je lijf

Ga, zodra je bevalling begonnen is, uit je hoofd. Denk niet aan afspraken of andere zaken die geregeld moeten worden, maar laat dat over aan je partner. Zorg dat je van tevoren je bevalplan met hem of haar hebt doorgenomen en laat je partner alle bijzaken regelen op het moment dat je bevalling start. Ga in je lijf, jij en je baby zijn het allerbelangrijkste ter wereld nu.

Een veilige ruimte waar jij je op je gemak voelt

Ga naar een ruimte waar jij je veilig en op je gemak voelt. Dat kan je slaapkamer zijn of de woonkamer of een kamer in het ziekenhuis. De plek maakt niet uit, wat belangrijk is dat jij je veilig voelt om te kunnen doen en laten wat je wilt tijdens de weeën. Laat je partner er bijvoorbeeld voor zorgen dat de ruimte is ingericht zoals jij dat fijn vindt, bijvoorbeeld met zacht licht of je lievelingsmuziek. Alleen als jij je helemaal op je gemak voelt, komt oxytocine vrij in je lichaam en dat heb je nodig om je baby ter wereld te kunnen zetten.

Laat die weeën maar komen

Hoe pijnlijk ze ook zijn: kom maar op met die weeën. Elke wee zorgt er namelijk voor dat je weer een stapje dichterbij het ontmoeten van je kindje bent. Stel jezelf dan ook open voor de pijn die een wee met zich mee brengt, want je ertegen verzetten werkt juist averechts: het duurt langer en uiteindelijk moet je toch door de weeën heen… Probeer tussen de weeën door even te ontspannen en geef je over aan de volgende wee.

Denk niet aan de tijd

Laat je bevalling komen zoals het gaat. Denk niet aan de tijd, aan hoe lang je al bezig bent of hoe lang je nog moet. Het komt zoals het komt en als je je ervoor open stelt en in het ‘nu’ blijft, zal je merken dat je kan vertrouwen op wat je lichaam je vertelt.

Als je kindje geboren gaat worden

Je zal het voelen aan je lichaam wanneer je kindje bijna geboren wordt. Je weeën veranderen en je krijgt persdrang. Misschien vertelt je lichaam je ook dat je anders moet gaan zitten, staan of misschien wil je liever toch liggen. Luister goed naar de signalen van je lichaam: ze vertelt je echt wat je moet doen.

Jullie kunnen je geluk niet op! Waarom baby’s geboren in augustus de allerleukste kleintjes zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme