6x de meest voorkomende dingen waar broertjes en zusjes ruzie om maken

Kinderen Gina Koninkx 22 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Het is bijna een wonder als er een dag voorbijgaat in huis waar je kids eens geen onenigheid hebben. Hoewel ze natuurlijk niet elke dag bekvechten (helaas in sommige gevallen wel) is er dagelijks wel even een moment waarop er ruzie tussen broertjes en zusjes uitbreekt. En tja, negen van de tien keer gaat dat over hetzelfde.

Ruzie tussen broertjes en zusjes

Het kunnen echt bengeltjes zijn samen. Het ene moment zitten ze poeslief te spelen en het andere moment vliegen ze elkaar in de haren. Ruzie tussen broertjes en zusjes is geen enkele ouder vreemd.

1. De een pakt iets af van de ander

De reden achter bijna elke ruzie en het moment waarop fijn samen spelen omslaat in een ruzie. Als de een wat afpakt van de ander is het gedaan met de pret en is van sfeer geen sprake meer. Of het nou gaat om een potlood, knuffel of een snoepje: dingen afpakken van elkaar is killing voor elke broer en zus.

2. De een mag iets wél

Dit is nogal eens het geval vanwege het leeftijdsverschil. Kind A mag lekker blijven spelen terwijl kind B toch echt nog haar middagslaapje moet doen. Als kind B doorheeft dat kind A wél gewoon mag blijven spelen is het altijd hommeles.

3. De een vindt dat de ander meer mag

In dergelijke ruzies word jij er als ouder ook nog even lekker bij betrokken. Als er ook maar drie patatjes extra op het bord van je ene kind liggen, is dat voor de ander al reden genoeg om deze situatie aan te grijpen om eens even flink ruzie te maken.

Hoewel je als ouder geneigd bent alles gelijk te doen, kan dat niet tot in detail. Het is ook goed voor kinderen om te leren dat ze niet altijd hun zin kunnen krijgen dus probeer dit vooral niet te veel te voorkomen.

4. De een komt in de personal space van de ander

Zit ze net lekker te spelen met de poppen, komt haar broer haar kamer in gestormd. Broer en zus hebben af en toe echt even hun ruimte nodig. Maar het kan ook nóg fysieker. Als de een de ander met een vinger aanraakt, kan dat al voldoende zijn voor het begin van – ja echt – een knallende ruzie.

5. De een krijgt even wat meer aandacht dan de ander

Als de een op schoot zit bij mama, wil de ander dat natuurlijk ook. Dit zijn echt van die dingen die vaak niet tegelijk kunnen. Een oplossing kan zijn dat de een bij jou gaat zitten en de ander bij je partner maar als kids eenmaal in hun hoofd hebben gehaald dat ze óók per se bij mama willen zitten, is die zin niet meer tegen te houden.

6. Uitdagend gedrag zorgt voor ruzie tussen broertjes en zusjes

Oei, hier kunnen kinderen slecht tegen: uitgedaagd worden. Als broer een tong uitsteekt naar zus is het natuurlijk direct gedaan. Kinderen weten maar al te goed (zeker broertjes en zusjes) wanneer ze elkaar uitdagen en vooral ook wanneer ze de grens bij de ander al ver gepasseerd.

LEES OOK: 4 redenen waarom het juist een goed idee is dat je kinderen hun kamer delen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme