Sab simplex of een natuurlijke oplossing bij darmklampjes?

Baby Laura Saija 5 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Natuurlijk wil geen enkele ouder dat een baby last heeft van darmkrampen. Helaas is er geen wondermiddel tegen krampjes, maar er zijn wel producten die de klachten kunnen verminderen zoals Sab Simplex.

Wat is Sab Simplex?

Voor de behandeling van overmatige gasvorming, babykrampjes in het maagdarmkanaal of winderigheid kan Sab Simplex een oplossing bieden. Deze suspensie kun je makkelijk toevoegen aan vers bereide flesvoeding of rechtstreeks in de mond van een baby aanbrengen met behulp van een kleine lepel.

Snel en haastig slikken kan tot schuimvorming in de buik van een baby leiden. Sab Simplex bevat een ingrediënt dat dit schuim actief oplost, waardoor de opgebouwde darmgassen kunnen ontsnappen en zo de verlichting van buikkrampen en een opgeblazen gevoel bij een baby bevordert.

Sab Simplex is verkrijgbaar in de vorm van een witte tot grijs-witte vloeistof, verpakt in een bruine glazen fles met een schroefdop. De 30 ml flessen zijn voorzien van een speciale druppelopening.

Hoe werkt Sab Simplex?

Buikkrampen ontstaan soms wanneer er te veel lucht en gas in de maag of darmen gevangen zit, dat niet kan ontsnappen. Gelukkig kan Sab Simplex helpen bij het oplossen van deze schuimophopingen.

Het actieve bestanddeel van Sab Simplex, simeticon, speelt een rol bij het verwijderen van overtollig schuim. Simeticon zorgt ervoor dat het schuim verdwijnt, waardoor de darmgassen op een natuurlijke manier kunnen ontsnappen of door de darmwand kunnen worden geabsorbeerd.

Sab Simplex heeft geen invloed op de ‘chemische’ processen in de maag en darmen. Het wordt niet door het lichaam opgenomen en wordt volledig samen met de overige darminhoud uitgescheiden.

Hoe vaak per dag mag je Sab Simplex gebruiken?

Hier zijn de doseringsrichtlijnen voor Sab Simplex:

  • Pasgeborenen (0-4 weken oud): 4 keer per dag 10 druppels.
  • Zuigelingen (4 weken tot 12 maanden oud): 15 druppels per keer.
  • Kinderen (1-6 jaar oud): 15 druppels (0,6 ml) 2 tot 3 keer per dag, bij voorkeur na de maaltijd en eventueel voor het slapengaan. De maximale dagelijkse dosis is 14 ml.
  • Kinderen en adolescenten (6-18 jaar oud): 20-30 druppels per keer.
  • Volwassenen: 30-45 druppels (equivalent aan 1,2-1,8 ml).

De gebruiksfrequentie (totale dagelijkse dosis) kan worden verhoogd bij kinderen vanaf 1 jaar en volwassenen. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en indien nodig advies in te winnen bij een arts of apotheker.

Waar is Sab Simplex te koop?

Sab Simplex is in Nederland niet algemeen verkrijgbaar in drogisterijen of apotheken, hoewel het beschikbaar is bij enkele drogisterijen in het oosten van het land, nabij de Duitse grens. Als je Sab Simplex wilt aanschaffen, is de kans groot dat je het online moet bestellen. Het product is in Duitsland daarentegen wel verkrijgbaar bij alle drogisterijen en apotheken.

Sab Simplex is in verschillende vormen beschikbaar is, waaronder tabletten en capsules, maar voor baby’s heb je de druppelvorm nodig (in het Duits ‘Tropfen’). Zorg er dus voor dat je de juiste versie bestelt.

In Nederland zijn er ook andere producten verkrijgbaar die helpen bij darmkrampjes, zoals Infacol.

Natuurlijke tips tegen darmkrampen bij baby’s

Buikmassage: Voorzichtig masseren van de buik van je baby met zachte, cirkelvormige bewegingen met de klok mee kan helpen om gas te verlichten en de darmen te kalmeren. Zorg ervoor dat je handen warm zijn en gebruik een beetje babyolie of lotion voor soepelheid.

Fietsbewegingen: Leg je baby op de rug en beweeg de beentjes alsof hij of zij op een fiets trapt. Deze beweging kan helpen om gas vrij te laten komen.

Warmte: Gebruik een warme kruik of een warmwaterkruik gewikkeld in een handdoek en leg deze voorzichtig tegen de buik van je baby. De milde warmte kan de buikspieren ontspannen en krampen verminderen. Een badje kan ook helpen.

Olijfolie: In sommige landen is het gebruikelijk om een paar druppels olijfolie door de fles te doen bij buikrampen van baby’s.

Regelmatig boeren: Zorg ervoor dat je baby na elke voeding goed boert om luchtbellen uit de maag te laten ontsnappen en gasophoping te voorkomen.

Darmkrampjes bij je pasgeboren baby: zo voorkom en verlicht je de pijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme