Darmkrampjes bij je pasgeboren baby: zo voorkom en verlicht je de pijn

Kinderen Laurien Bleeker 10 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Darmkrampjes en baby’s, die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elke baby heeft wel last van darmkrampjes. Dat komt omdat de darmen van je baby nog erg gevoelig zijn en je baby moet wennen aan voeding en het verteren ervan.

Een baby met krampjes in zijn darmen zal erg moeten huilen en schopt vaak met z’n beentjes of strekt zichzelf, omdat hij pijn in zijn buikje heeft. Erg vervelend dus voor je baby en voor jou.

Darmkrampjes

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kan doen om krampjes te voorkomen en de pijn te verlichten.

Bij borstvoeding

Wat jij eet komt ook bij je baby terecht en sommige voedingsmiddelen zorgen juist voor nog meer krampjes bij je baby. Denk aan bonen, knoflook, uien, verschillende soorten kool. Als je kindje heftig reageert, bedenk dat wat je zelf gegeten hebt en vermijd deze voedingsmiddelen even.

Door je baby aan de meest lege borst te laten drinken, zal hij vette ‘achtermelk’ (de laatste melk die erin zit) binnenkrijgen en dat stimuleert de darmwerking en verminderd krampjes. Ook het zuigen aan de borst (of een speentje) kan helpen.

Bij flesvoeding

Houd de fles goed omhoog, zodat de speen van de fles vol zit met melk en je kindje dus geen lucht kan happen. Het is het beste als je kindje rustig drinkt, soms is een pauze fijn om even een boertje te laten.

Drinkt je kindje erg gulzig? Dan zijn er speciale platte spenen die ervoor zorgen dat hij meer moeite moet doen en dus minder lucht binnen krijgt. Houd je baby na het flesje omhoog voor een boertje.

Tijdens krampjes

Warmte verlicht te pijn, dus je baby lekker dicht tegen je aanhouden (bijvoorbeeld in een draagzak) kan een hoop schelen. De bewegingen die je daarmee maakt helpen ook je baby kalmeren. Ook een warme hand op zijn buikje of een warm badje kan verlichting geven bij darmkrampjes. Je baby met zijn buikje op jouw arm of schoot te leggen geef je wat tegendruk wat ook fijn kan zijn.

Zuigen op een speentje

Een speentje kan veel verlichting geven bij darmkrampjes, probeer die eens aan je baby te geven als je zeker weet dat hij geen honger heeft.

Deze 5 yogahoudingen verminderen menstruatiepijn en krampen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme