Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Zwanger 9 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

4x manieren om te communiceren met de baby in je buik

Je baby trappelt erop los in je buik, wat een manier kan zijn om met jou contact te leggen. Maar wist je ook dat jij volop contact kan leggen met de baby in je buik? Zo zal je het gevoel hebben al een band met je baby te hebben opgebouwd voor de geboorte. Dit zijn manieren om te communiceren met de baby in je buik.

En dat kun je niet alleen doen door tegen je baby te praten.

Communiceren met je ongeboren baby: waarom?

In de baarmoeder worden de belangrijkste hersenstructuren van je baby al aangelegd. Daarom worden veel waarnemingen vanuit de baarmoeder al (onbewust) opgeslagen door je baby. Dat kunnen geluiden zijn of contact dat je maakt met bewegingen. Regelmatig liefdevol contact zoeken met je baby tijdens je zwangerschap kan het hechtingsproces na de geboorte gemakkelijker laten gaan. Je baby voelt zich er veilig en geliefd door, en de momenten waarop je contact maakt met je ongeboren baby zijn momenten die je waarschijnlijk een grote glimlach bezorgen.

Je leert je baby er ook een beetje door kennen. Is je baby een echte herrieschopper, of eerder wat rustig? Op deze manier kun je al een beeld schetsen over hoe het leven met je baby straks zal zijn. Het is ook heerlijk om hier je partner bij te betrekken.

Manieren om te communiceren met de baby in je buik

Geluiden en praten

Vanaf ongeveer week 23 van de zwangerschap gaat je baby geluiden vanuit de buitenwereld steeds beter horen. Een perfecte periode om extra vaak tegen je baby te praten en je partner tegen je baby te laten praten. Regelmatig dezelfde muziek opzetten kan voor je baby ook rustgevend zijn: grote kans dat je baby de deuntjes ook herkent na de geboorte.

Massage

Door vanaf het tweede trimester zachtjes je buik te masseren met een platte hand, maak je gelijk contact met je baby. Je baby zal voelen dat er bewust aandacht aan hem wordt gegeven, en de kans is groot dat je baby je beloont met schopjes op de plek waar jij masseert.

Meditatie en yoga

Helemaal in het hier en nu zijn met je zwangerschap en je baby, is óók een manier van contact leggen, bijvoorbeeld door middel van meditatie of zwangerschapsyoga. Het is heerlijk voor je baby om te voelen hoe jij helemaal ontspant. Veel vrouwen geloven er zelfs in dat door mentaal bij je baby te zijn, je baby dit ook oppikt en telepathisch reageert. Focus je op je lichaam en je baby, en grote kans dat ook hierop je baby reageert met schopjes.

Dansen en zingen

De vrolijkheid die vrijkomt als jij beweegt en meezingt voelt óók je baby, niet alleen door de endorfines, maar ook met de bewegingen. Maakt niet uit hoe, of hoe vals je zingt. Je baby geniet lekker met jou mee, en een zing- en danssessie is voor jullie allebei genieten.

Waarom baby’s lachen en brabbelen tijdens het slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme