Een geboortefotograaf bij je bevalling? Dit is waarom onze lezers het wél of juist niet wilden

Zwanger Laurien Bleeker 10 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Je uitgerekende datum nadert, je bevaltas staat klaar voor het geval dat. Oppas voor eventuele broertjes en zusjes is geregeld en alles voor de baby is klaar. Het enige wat je jezelf nog afvraagt is: zal ik mijn bevalling fotograferen, of niet?

Een fotograaf bij je bevalling betekent toch weer dat er iemand extra in de ruimte is. Terwijl jij op je kwetsbaarst bent. Wil je dat wel of niet? Wil je überhaupt foto’s van je bevalling om later terug te kijken? En hoe hebben anderen vrouwen dit ervaren eigenlijk. We zetten op een rij waarom je wel en waarom je niet je bevalling laat fotograferen.

Allereerst: wat houdt geboortefotografie eigenlijk in

Een geboortefotograaf komt bij je thuis of in het ziekenhuis op het moment dat je weeën beginnen. Het is een professionele fotograaf die je bevalling mooi vastlegt. Ook zal de fotograaf je bevalling fotograferen en het moment dat je baby geboren wordt, wordt vastgelegd. Natuurlijk gebeurt dit op een integere manier, het zijn foto’s vol emotie. Meestal blijft de fotograaf ook daarna nog even om alle eerste momenten op de kiek te zetten. Zoals het doorknippen van de navelstreng, het weegmoment en het eerste pakje dat je baby aan krijgt.

Vanaf het moment dat je 38 weken zwanger bent, houdt een geboortefotograaf zijn of haar agenda open. Omdat jij elk moment kan bevallen en diegene dan dus 24/7 beschikbaar moet zijn. Bovendien kan een bevalling uren duren en je fotograaf blijft dan bij je. Je kan je dus wel voorstellen dat je bevalling fotograferen niet goedkoop is, maar het is het voor de meeste moeders zeker waard.

Bevalling fotograferen: waarom wel

Waarom zou je wel je bevalling fotograferen? Soms denken mensen dat de foto’s die tijdens een bevalling gemaakt worden niet heel fijn zijn om terug te kijken. Toch kan een geboortefotograaf juist op een krachtige manier de geboorte van je baby vastleggen. De beelden later terugkijken kan weer helpen tijdens het verwerkingsproces van je bevalling. Want of je nu een heel positieve of toch wat minder positieve ervaring achter de rug hebt: je zal de gebeurtenis toch een plekje moeten geven.

Veel vrouwen vinden de beelden van hun bevalling heel waardevol. Ook Jana (33) liet bij de bevalling van haar derde kindje een geboortefotograaf komen: “Ik kijk de beelden heel vaak terug, ook samen met mijn dochter. Het is zo mooi om haar geboorte dan nog eens te herbeleven. En ik heb niet eens gemerkt dat de fotograaf erbij was, dus ik zou het zeker aanraden om te doen.”

Natuurlijk kan ook een vriendin je bevalling fotograferen, maar het voordeel van een geboortefotograaf is dat deze echt emoties vastlegt. Bovendien weet een gespecialiseerde fotograaf wat wel en niet kan, bijvoorbeeld waar hij of zij wel en niet kan staan.

Geboortefotograaf Milou Dijkstra vertelt dat het zo bijzonder mooi is om de pure emotie te mogen vangen en het geluk van een gezin te mogen bijwonen op zo’n moment: “Of een bevalling dan kort of lang duurt, ik stuiter altijd naar huis van energie van het mooie moment. Want zeg nou zelf, dit is toch prachtig die ontlading?!”

Waarom zou je niet kiezen voor een geboortefotograaf?

Wanneer je zo min mogelijk mensen bij je bevalling wilt hebben, is een fotograaf toch weer een extra (onbekende) erbij. Bovendien kost het een hoop geld, niet iedereen heeft dat (ervoor over). Famme redacteur Laurien koos niet voor een fotograaf, maar wilde wel haar bevalling fotograferen. In haar geboorteplan schreef ze op dat de kraamverzorgende bij haar thuisbevalling foto’s mocht maken wanneer dit mogelijk zou zijn: “Ik wist dat de kans er was dat er geen foto’s zouden zijn, maar dat risico nam ik. Ik wilde niet nog een extra persoon erbij in de ruimte. Zowel de kraamverzorgende als mijn man hebben mooie beelden gemaakt. Natuurlijk niet zoals een geboortefotograaf ze zou maken, dat weet ik ook wel. Alsnog zijn deze foto’s heel waardevol voor me.”

bevalling fotografie
Bron: privébeeld Laurien Bleeker

Deze prachtige foto van een geboortefotograaf werd dagenlang geblokkeerd op social media

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme