7x zo verschilt de manier van opvoeden in Dubai van die van ons

Kinderen Valéry de Voijs 11 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Een nanny, eigen zwembad, en bladgoud op je chocomel? Dit zijn dingen die misschien in je opkomen als je denkt aan het rijke Dubai. Maar hoe is het nu om je kinderen op te voeden in deze luxueuze stad? Lees hier acht meest opvallende verschillen met de opvoeding in Dubai.

Lees hier de meest opvallende verschillen met de opvoeding in Dubai

Verschillen in opvoeding in Dubai

De Verenigde Arabische Emiraten telt bijna tien miljoen inwoners, waarvan 88% bestaat uit expats. Zoveel culturen en religies bij elkaar: het kan enorm gezellig zijn, of is het moeilijk om vast te houden aan je eigen normen en waarden?

1. Kinderopvang in Dubai

Als ouder heb je het liefst zelf de controle in handen. Het kan dan ook (vooral op het begin) vaak moeilijk zijn om je kind naar de opvang te brengen. Dit is in Dubai iets gemakkelijker: hier is cameratoezicht namelijk heel normaal. Niet alleen voor de schooldirectie, maar ook ouders kunnen ieder moment van de dag even kijken wat hun kind uitspookt.

2. Basisschool

In Dubai zul je voornamelijk internationale scholen vinden, waarbij Engelstalig onderwijs de standaard is. Toch krijgen kinderen ook basiskennis van de Arabische taal geleerd, en zullen zij verhalen uit de Koran meekrijgen. Daarbij zullen zij in de klas komen met kinderen van verschillende afkomsten, dus is het geen verrassing als ze met Perzische woordjes thuiskomen.

3. Nanny

Misschien klinkt het luxe en overdreven (of stiekem toch wel lekker?). Een nanny voor de kinderen. In Dubai komt het vaak voor dat gezinnen zo’n oppas in huis nemen. Er zijn een aantal grote agencies die gespecialiseerd zijn in nannies voor expats. Je kunt via zo’n bureau aangeven wat jouw voorkeuren zijn. Zo kun je zelf kiezen welke afkomst of religie je nanny heeft. Ook kun je aangeven of je wilt dat de nanny met jou en jouw gezin aan dezelfde tafel eet, of aan aan aparte tafel. (Kun je het je voorstellen?). Toch niet zo fan van deze oplossing? Dan kun je natuurlijk alsnog kiezen voor een au pair of naschoolse opvang.

Wow: 7 opmerkelijke opvoedgewoontes van over de hele wereld

4. Buiten spelen in Dubai

Waarschijnlijk het meest opvallende verschil is het buiten spelen. In de winter is het voor kinderen juist aangenaam om buiten te spelen, maar outdoor speeltuinen vind je er niet. In de expat wijken zul je wel wat speeltoestellen vinden, maar de grote speelhallen zijn allemaal overdekt. Daarentegen kunnen de kids wel op het strand spelen, of hun middagen spenderen in het grootste waterpark ter wereld. In de zomer kunnen kinderen (en volwassenen natuurlijk) hun energie kwijt in de grote winkelcentra. Zo vind je daar niet alleen winkels maar ook een overdekte skihal (met pinguïns!) schaatsbaan en de grootste snoepwinkel van de wereld.

5. Geen armoede

Althans. Dat denk je op het eerste gezicht. Het is in Dubai bijvoorbeeld niet toegestaan om dakloos te zijn. Ook langs de kant van de weg om een lift vragen is ten strengste verboden. Benzine is spotgoedkoop dus je zult er enkel grote luxe auto’s zien rijden. Toch is er armoede, maar dit wordt zoveel mogelijk ‘verstopt’. Zo zijn er werkkampen waar arbeiders uit Pakistan en India met grote hoeveelheden bij elkaar wonen. Deze kampen liggen buiten de stad, en de werkers worden met busjes naar hun werkplek gebracht. Juist omdat dit zoveel mogelijk uit het zicht wordt gehouden zullen kinderen pas op latere leeftijd voor het eerst geconfronteerd worden met armoede.

6. Vriendjes verhuizen

Een ander verschil in Dubai is het onderhouden van vriendschappen. In een stad waar bijna 90% bestaat uit expats, is het normaal dat gezinnen vaak maar ‘korte’ tijd blijven. Als je je kinderen dus opvoedt in Dubai zullen ze eraan moeten wennen om hun vrienden en vriendinnen regelmatig uit te moeten zwaaien. In de expatcommunity in Dubai wordt weleens gezegd ”you’ve got a bucket of money , and a bucket of shit. You’ll leave when one of them is full”

7. Veilig

Afgelopen zomer scoorde Dubai een mooie derde plaats op de lijst met ‘meest veilige steden ter wereld’. Japan en Zwitserland kregen een hogere plaats in de ranking. Zo wonen er genoeg mensen die hun huis of auto niet eens afsluiten. Dit klinkt natuurlijk heel aangenaam, maar het is nog maar de vraag of kinderen zo niet een vertekend beeld van de wereld krijgen.

Voor de één een paradijs op aarde, voor de andere een fake bubbel. Wat je er ook van vindt, een groot verschil met Nederland is het in ieder geval wel.

Van Frankrijk tot Japan: zo zien de bedtijden eruit van kinderen over de hele wereld

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme