Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Zwanger 21 apr 2022
Leestijd: 6 minuten

Renate is geboortefotograaf: ‘Waarom wel foto’s van een bruiloft en niet van een geboorte?’

Tegenwoordig is het steeds populairder; een geboortefotograaf bij je bevalling. Maar wat doet een geboortefotograaf precies en waar moet je als aanstaande ouder op letten bij het kiezen van een geboortefotograaf? Famme vroeg dat, en veel meer, aan geboortefotografe Renate van Lith.

Renate (44) is getrouwd en moeder van een zoon (15) en een dochter (13). Na jarenlang als inspecteur in de kinderopvangbranche te hebben gewerkt, gooide ze in 2015 het roer definitief om. Ze begon als professioneel geboortefotograaf. “Als inspecteur werd niemand blij van me, nu geef ik mensen iets heel waardevols. Het is écht een heel dankbaar beroep.”

Waarom geboortefotograaf?

“Dat is eigenlijk bij toeval ontstaan. Zoals zoveel fotografen ben ik eerst begonnen als hobby-fotograaf. Ik deed een opleiding aan de fotovakschool en begon steeds meer te fotograferen. Na een tijdje begon ik een bescheiden bedrag te vragen voor mijn fotografie en zo is het verder gegroeid.

Op een gegeven moment mocht ik een zwangerschapsshoot doen en die vrouw vroeg of ik ook haar bevalling wilde fotograferen. Eigenlijk wist ik toen helemaal nog niet dat het bestond; geboortefotografie.”

Hoe was die eerste keer?

“Spannend! Ik was wel echt heel zenuwachtig. Van te voren had ik geprobeerd om zoveel mogelijk informatie over geboortefotografie te vinden op internet. Maar er was nog heel weinig over bekend. Er waren ook gewoon nog heel weinig geboortefotografen toen, dus het was voor mij een beetje het wiel uitvinden.

Ik kocht nog snel een nieuwe lens, en dacht alleen maar: ik mag het niet verpesten, want ik kan het niet overdoen. Gelukkig ging het heel goed en maakte ik veel mooie foto’s.”

Fotografie: Renate van Lith

Hoeveel bevallingen heb je inmiddels gedaan?

“Veel, haha. Ik neem er wel maximaal twee per maand aan. Anders vind ik het risico te groot worden dat bevallingen tegelijk plaatsvinden. Bovendien is het ook veel werk. Met één geboortereportage ben ik al snel veertig uur bezig.”

Word je als fotograaf nog geraakt door de bevallingen die je meemaakt?

“Ja, soms wel, je maakt situaties mee die je emotioneren. Als het niet goed gaat met een kindje bijvoorbeeld. Dan doe ik als fotograaf wel altijd een stapje terug. Zorgverleners hebben natuurlijk altijd voorrang en dan zijn andere dingen belangrijker. Maar dat soort dingen raken mij zeker nog steeds.”

Welke bevalling heeft het meeste indruk op je gemaakt?

“Poeh, dat is moeilijk kiezen, het zijn er veel. Eentje die me altijd zal bijblijven is de bevalling van een lesbisch stel. Zij hadden door middel van een donor al twee kinderen gekregen. Vervolgens bleek de donor met zijn eigen vrouw geen kinderen te kunnen krijgen. Een van die vrouwen van dat lesbische stel is toen draagmoeder geworden voor de donor en zijn vrouw. Die bevalling was wel heel bijzonder omdat er zoveel emoties bij kwamen kijken. Het is denk ik de bevalling waarbij ik het hardste heb gehuild.”

Renate van Lith, oprichter van degeboortefotograaf.nl

Wat is er zo mooi aan dit beroep?

“Dat geen enkele bevalling hetzelfde is en dat je nooit van te voren weet wat je moet verwachten. Ik maak de mooiste momenten mee uit iemands leven en mag die vangen in beeld. Dat is heel dankbaar werk. Ook voor vrouwen die zich naderhand bepaalde dingen niet meer goed kunnen herinneren van de bevalling zijn de foto’s zó belangrijk. Als ze bijvoorbeeld de eerste ontmoeting tussen vader en kind hebben gemist doordat ze in hun eigen bubbel zitten of door pijnstilling, dan is het zo fijn als ze dat later op de foto terug kunnen zien. De foto’s zijn vormen dan echt de ontbrekende puzzelstukjes.”

Is het weleens ongemakkelijk?

“Soms. Ik ga altijd bij stellen op kennismakingsgesprek en het is weleens voorgekomen dat er wederzijds geen klik was. Die moet er wel zijn, want je bent als fotograaf aanwezig bij een heel intiem moment. Maar verder valt het enorm mee, mensen zeggen vaak achteraf dat ze nauwelijks hebben gemerkt dat ik er was. Zeker als moeder ben je zo in je eigen bubbel en heb je wel iets anders aan je hoofd dan bezig zijn met mij als fotograaf.”

Ben je weleens te laat gekomen bij een bevalling?

“Zelf nog niet, maar ik maak me geen illusies, dat kan mij ook overkomen. Het is wél een paar keer gebeurd dat ik maar net op tijd was. Dat ik de verloskundige met een wapperende jas zag langs vliegen en dacht; laat ik ook maar gaan rennen. Het is ook belangrijk om daar afspraken over te maken. Wat doe je als het toch gebeurt dat je als fotograaf te laat komt? Ik zelf zou daar heel coulant in zijn en in samenspraak met de ouders zorgen dat er toch andere mooie belangrijke foto’s komen van de eerste momenten.”

Fotografie: Renate van Lith

Je hebt ook het platform De Geboortefotograaf opgericht, waarom?

“Ja, een paar jaar geleden ben ik met De Geboortefotograaf begonnen. In eerste instantie om alle informatie die ik zelf niet kon vinden toen ik startte als geboortefotograaf te kunnen delen met andere beginnende fotografen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groot platform en mooi netwerk van veel geboortefotografen in Nederland en België. De fotografen in dit netwerk kunnen ook bij elkaar terecht voor back-up, zodat er altijd vervanging is wanneer een fotograaf ziek is bijvoorbeeld.

Op de site kunnen aanstaande ouders ook een overzicht vinden van geboortefotografen. Daarop staan ook keurmerkdragende geboortefotografen vermeld. Zo weet je dat je een goede professionele fotograaf hebt.”

Waar moeten mensen op letten bij het kiezen van een geboortefotograaf?

“Ten eerste is het een onbeschermd beroep, dus iedereen kan zich geboortefotograaf noemen. Dat is eigenlijk gek omdat je als fotograaf aanwezig bent bij zo’n intiem moment én omdat je over de vloer komt bij zorgverleners. In het ziekenhuis bijvoorbeeld zijn wel bepaalde etiquetten gewenst. Bovendien is het belangrijk dat een fotograaf goed verzekerd is, voor het geval dat er bijvoorbeeld per ongeluk apparatuur beschadigd raakt in het ziekenhuis.

Sinds kort is er wel een keurmerk voor geboortefotografen. Op De Geboortefotograaf kun je ook precies zien welke fotografen zo’n keurmerk hebben. Dan weet je zeker dat je een goede fotograaf hebt. Verder kun je letten op de prijs. Geboortefotografen zijn best prijzig, dus als iemand zegt dat hij voor een paar honderd euro alles doet, dan kun je daar vraagtekens bij zetten.

Ook is het belangrijk om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te voeren, een contract op te stellen, te kijken naar het portfolio en om een fotograaf te kiezen om een fotograaf te kiezen die niet te ver uit de buurt komt. Met dat laatste voorkom je dat een fotograaf vanwege de afstand de bevalling zou kunnen missen.”

Fotografie: Renate van Lith

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die twijfelen of ze wel een fotograaf bij de bevalling willen?

“Waarom wel bij een bruiloft en niet bij een geboorte? Een geboorte is misschien nog wel specialer dan trouwen. Bovendien vervagen de herinneringen. Dat merk ik zelf ook. Van mijn eigen bevalling heb ik drie onscherpe foto’s, maar die zijn me zó dierbaar. Het is een levensveranderende gebeurtenis en het is zo waardevol om daar foto’s van te hebben.

Sommige mensen laten het vanwege de prijs, dat vind ik ook zo zonde. Vooral als ze dan wel duizenden euro’s uitgeven aan een kinderkamer of kinderwagen waar ze uiteindelijk maar een paar maanden gebruik van maken. Foto’s gaan een heel leven mee en daarna misschien ook nog wel het hele leven van je kind en kleinkind.”

Meer informatie over Renate vind je op haar site, en op de site degeboortefotograaf.nl kun je zelf opzoek naar een betrouwbare geboortefotograaf. Ook vind je daar nog veel extra handige informatie over geboortefotografie. 

Prachtig! Deze Ode aan het Moederlijf wil je niet missen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme