Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Nieuws 22 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Vast in schuilkelder: tientallen baby’s van Oekraïense draagmoeders wachten op ouders

Voor mensen die zelf, om welke reden dan ook, geen kind kunnen krijgen of dragen is een draagmoeder een optie. Zo’n draagmoeder vinden is echter niet gemakkelijk, weinig vrouwen zijn bereid om voor een ander negen maanden lang een zwangerschap én ook nog een bevalling te doorstaan. In Oekraïne is het aantal draagmoeders echter heel groot, met als gevolg dat er nu tientallen baby’s van draagmoeders in een schuilkelder in Kiev wachten op hun ouders.

Het is een huiveringwekkend idee, een schuilkelder vol met pasgeboren baby’s, wachtend op hun nieuwe ouders die door de oorlog in Oekraïne niet naar het land durven af te reizen. De pasgeboren baby’s en hun verzorgsters zitten vast in een schuilkelder, sommige baby’s zijn nog maar enkele dagen oud.

Draagmoeders in Oekraïne

De draagmoederindustrie in Oekraïne is booming. Dat komt onder andere doordat het een van de weinige landen ter wereld is waar draagmoederschap wettelijk is toegestaan en bovendien relatief goedkoop is. Hoe groot de industrie werkelijk is kwam aan het licht toen in april 2020 beelden opdoken uit The Venice Hotel net buiten Kiev.

Het hotel is eigendom van BioTexCom, het grootste draagmoederbedrijf ter wereld. Het bedrijf publiceerde het filmpje zelf om te laten zien dat het goed ging met de baby’s tijdens de coronacrisis, toen zaten de baby’s namelijk ook vast in Oekraïne wegens het sluiten van de grenzen. In het filmpje is een grote zaal te zien met vijftig wiegjes waarin evenveel baby’s hard liggen te huilen. Het filmpje (dat je hieronder ziet) werd vervolgens wereldwijd opgepikt.

Baby Ali

Op dit moment liggen er dus al tientallen baby’s in schuilkelder te wachten op hun ouders, en daar komen dagelijks nieuwe baby’s bij. Momenteel zijn er namelijk naar schatting meer dan duizend draagmoeders zwanger in Oekraïne. Één van de baby’s die vast zit in Oekraïne is de paar weken oude Ali. Zijn ouders komen uit het Canadese Toronto. Drie jaar geleden besloten zij het draagmoederschap in Oekraïne te proberen via BioTexCom, vertelt het stel aan Euronews Next.

Ali werd uiteindelijk op 18 februari geboren, twee dagen eerder dan gepland. Terwijl zijn ouders een paar dagen na zijn geboorte naar Oekraïne wilden afreizen om Ali op te halen viel Rusland Oekraïne binnen. Alle vluchten in en naar Oekraïne werden stopgezet en opeens konden zij Kiev niet meer bereiken.

“Onze baby ligt in een bunker in Kiev. Hij zit in een bunker en we kunnen niet bij hem komen”, zegt de vader van Ali tegen Euronews Next. “Hoe kom ik daar? Ik spreek geen Oekraïens, ik ken het land niet.” Het stel vroeg aan BioTexCom hun zoon naar Lviv te brengen, in het westen van Oekraïne. “Maar ze zeiden dat het te gevaarlijk is om over de weg te reizen en het is te gevaarlijk om te komen. We hebben geen idee wat we nu moeten doen.”

Evacuatie

“Dit is het ergste wat we ooit gezien hebben”, zegt Sam Everingham tegen Euronews Next. Hij is eigenaar van non-profitorganisatie Growing Families uit Australië en staat ouders bij die voor draagmoederschap kiezen. Nu probeert hij met alle macht baby’s uit Oekraïne te evacueren, maar het is een moeilijk proces.

“We proberen de baby’s vanuit schuilkelders en ziekenhuizen naar grensgebieden te krijgen zodat hun nieuwe ouders ze kunnen ophalen, maar er zijn geboortecertificaten en reisdocumenten nodig. Het kantoor voor de certificaten is dicht.”

Vaak willen of kunnen de draagmoeders zelf niet reizen, vertelt hij. “Ze willen bij hun eigen familie blijven of zijn fysiek niet in staat een lange reis te maken. Daarom proberen we verpleegkundigen te vinden die de pasgeboren baby’s naar de grens kunnen brengen. We proberen ambulances te regelen, maar ook dat is erg lastig in de chaos.”

Ontsnappen

Veel draagmoeders die al bevallen zijn vluchten, en laten de baby’s achter in de schuilkelders bij verzorgsters. Die oververmoeid zijn omdat de baby’s dag en nacht aandacht nodig hebben. Bovendien raken de cruciale benodigdheden zoals luiers en babyvoeding op.

Draagmoeders die nog zwanger zijn kunnen (of willen) vaak geen kant op. Zij kunnen bijvoorbeeld niet vluchten naar buurland Polen waar draagmoederschap illegaal is. Everingham vindt dan ook dat de draagmoeders niet onder druk gezet mogen worden om te vluchten: “Deze vrouwen zijn geen eigendommen. Ze moeten het recht krijgen om hun eigen beslissingen te nemen, ze kunnen niet gedwongen worden te verhuizen. En de ouders en de instanties moeten dat begrijpen.”

In onderstaande video zie je beelden vanuit de schuilkelder gepubliceerd door BioTexCom.

Olympisch medaillewinnaar schuilt met 2-jarig zoontje in garage in Kiev

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme