Olympisch medaillewinnaar schuilt met 2-jarig zoontje in garage in Kiev

Nieuws Lisa van den Akker 7 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Iets meer dan twee weken geleden schitterde hij nog op de Olympische Spelen in China, waar hij de enige medaille won voor zijn land Oekraïne. Nu schuilt Oleksandr Abramenko samen met zijn vrouw en hun tweejarige zoontje in een garage in Kiev.

Oleksandr Abramenko is een 34-jarige Oekraïense freestyleskiër. Hij vertegenwoordigde zijn vaderland dit jaar voor de vijfde keer op de Olympische Winterspelen. De freestyle skiër die in 2018 in Pyeonchang goud won op het onderdeel aerials verdedigde dit jaar zijn titel. Helaas lukte hem dat niet, maar hij won wél een zilvere medaille. Het werd de enige Olympische medaille voor Oekraïne deze winterspelen.

Schuilen in een garage

Nu de oorlog is uitgebroken in Oekraïne schuilt Oleksandr samen met zijn vrouw Alexandra en hun tweejarige zoontje Dmitry in een garage in Kiev. Tegen The New York Times zegt hij daarover: “We overnachten in de ondergrondse parkeergarage in de auto, omdat het luchtalarm constant afgaat. Het is eng om in het appartement te slapen, ik heb zelf vanuit het raam gezien hoe de luchtverdedigingssystemen reageerden op vijandelijke raketten en er werden harde explosies gehoord.”

Op een foto die Oleksandr stuurde naar The New York Times is te zien hoe hij met zijn gezin op een matrasje in de garage zit.

Vluchten

Maar Oleksandr is niet van plan om in Kiev te blijven: “Ik ben van plan naar mijn coach te gaan, Enver Ablaev, hij woont in Mukachevo”, zei Abramenko. “Ik ga met de auto en neem essentiële dingen mee, eten en mijn Olympische medailles.”

Eenmaal in Mukachevo wil hij nadenken over zijn volgende stappen. Hij weet niet zeker of zijn vrouw en zoon als vluchtelingen de grens zullen oversteken, net als meer dan een miljoen andere Oekraïners. Hij weet in ieder geval wel dat hij, zoals alle mannen van zijn leeftijd, Oekraïne niet kan verlaten. “Ik weet niet of ik ten strijde zal trekken of niet, ik weet niet welk proces de jongens die worden opgeroepen doormaken”, schreef hij.

Oleksandr wilde dit weekend proberen Kiev te verlaten, het is onduidelijk of dat is gelukt en of de familie inmiddels is aangekomen in Mukachevo.

Schokkende beelden: volledige intensive care afdeling voor pasgeborenen in schuilkelder in Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme