Sara’s man en baby zijn 4 weken in het buitenland: ‘Eindelijk heb ik rust’

Persoonlijk Julia van Buuren 21 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Toen Sara moeder werd kon ze haar geluk niet op. Ze genoot van het zorgen voor haar baby maar merkte ook dat het haar steeds zwaarder viel. “Soms kan ik de drukte niet meer aan en daarom heb ik ervoor gekozen om niet mee te gaan op reis”, vertelt ze aan Famme.

“Ik heb altijd getwijfeld of ik een goede moeder zou kunnen zijn en was bang dat het moederlijke gevoel er bij mij gewoon niet inzat. Er is nog nooit iemand geweest die mij als zorgzaam omschreef en de hele dag druk zijn met een baby klonk voor mij niet bepaald als een mooie toekomstdroom.

De hele dag knuffelen met mijn baby

Toen ik mijn man leerde kennen veranderde dit langzaam. Ik merkte dat ik wel zorgzaam kon zijn als ik veel om iemand geef en het idee van een baby van ons samen begon steeds mooier te klinken. Mijn kinderwens werd groter en groter, en we besloten om ervoor te gaan.

Na de bevalling begon het moederschap dan echt. Ik was gelijk dol op mijn zoontje en kon hele dagen met hem knuffelen. Ik genoot van mijn newborn en het feit dat ik me volledig op hem kon focussen. Niks anders leek meer belangrijk.

Me-time werd steeds schaarser

Toen kwam het moment dat ik weer aan het werk moest, en dit veranderde mijn leven compleet. Ik kon niet meer dagenlang bij mijn baby zijn en had ineens veel andere zaken waar ik me mee bezig moest houden. Werken, het huishouden, een relatie, een sociaal leven, het werd allemaal wel erg veel. Ik merkte dat me-time steeds schaarser werd, maar dat ik het nu juist meer nodig had dan ooit.

Hoe minder tijd ik voor mezelf had, hoe drukker het in mijn hoofd werd. En dat merkte iedereen om mij heen. Want ik was niet meer altijd die gezellige partner en lieve, zorgzame moeder. Ondanks dat ik dit zelf ook niet wilde, lukte het me niet om dit te stoppen.

Niet mee op vakantie

Toen mijn man begon over de vakantie, wist ik dat een vakantie met een baby geen echte vakantie zou zijn. Vier weken weg naar de andere kant van de wereld leek me dan ook helemaal geen goed idee. In huis vond ik het al niet te doen, laat staan vier weken op een gezinskamer in het buitenland. Ik besloot dus dat ik niet mee wilde en liet mijn man en baby samen op vakantie gaan.

Veel mensen begrijpen niet dat ik deze keuze gemaakt heb en vinden het gek dat ik niet met mijn gezin wil zijn. Soms voel ik me hier wel schuldig om. Toch zijn er ook genoeg moeders die toegeven stiekem ook wel even zonder kind te willen leven.

‘Ik geniet van de vrijheid’

Het leven voelt nu weer even zoals het was voordat ik een kind kreeg en daar geniet ik met volle teugen van. Ik zou mijn gezinsleven echt niet in willen ruilen, maar een paar weken vrijheid is zo fijn, en zorgt ervoor dat ik daarna weer een goede moeder kan zijn.”

Dilemma: ‘Kan ik mijn drie maanden oude baby bij de oppas brengen om zelf op vakantie te gaan?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen