Dit is de reden dat je echt nóóit schoenen in huis moet dragen

Gezondheid Thea Tijssen 27 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar zodra ik thuiskom, gooi ik mijn schoenen uit. Heerlijk na de hele dag op hakken te hebben gelopen. Maar ook na een dagje op sneakers, doe ik ze thuis uit. Niet alleen fijn voor je voeten, maar ook hygiënisch. Als jij binnenshuis altijd schoenen draagt, moet je misschien even verder lezen…

Verschillende wetenschappelijke studies suggereren namelijk dat het een slecht idee is om binnenshuis schoenen te dragen. En dat de redenen hiervoor behoorlijk goor zijn. Natuurlijk: sommige bacteriën zijn goed voor ons, maar als je ooit een buikgriepvirus hebt gehad, dan weet je dat andere bacteriën juist niet zo bevorderlijk voor je gezondheid zijn.

Viezigheid onder je voetzolen

Laten we eerlijk zijn: je schoenen zijn eigenlijk gewoon hartstikke vies. Als je nagaat waar jij allemaal loopt (met je schoenen), dan snap je dat je heel veel viezigheid en bacteriën met je meeneemt (onder je voetzolen). Maar sta je er ook weleens bij stil hoeveel dat er zijn en wat ze kunnen doen?

Uitwerpselen

Uit een onderzoek aan de Universiteit van Arizona bleek dat er gemiddeld 421.000 verschillende bacteriën op schoenen zitten. Sommige hiervan waren coliformen, bacteriën uit de coli-groep, en deze komen voornamelijk voor in uitwerpselen. E. coli zat op 27% van de schoenen, samen met zeven andere soorten bacteriën, inclusief bacteriën die urineweginfecties en luchtweginfecties kunnen veroorzaken. Een deel van deze bacteriën bleek ook nog eens resistent tegen antibiotica.

Overbrengen bacteriën

En dan kun je nog denken: het zit onder mijn schoenen, maar hoeveel van die shit (pun intended) komt nou écht mijn huis in? Nou, leuk dat je erover begint. De onderzoekers hebben dat natuurlijk ook onderzocht. En ze kwamen erachter dat ‘het overbrengen van bacteriën van de schoenen naar onbesmette vloeren varieert van 90% tot 99%.’ Best aan de hoge kant dus. Goede reden dus, om je schoenen uit te doen zodra je je huis in loopt.

Vloeren openbaar toilet

Dr. Charles Gerba, microbioloog en professor aan de Universiteit van Arizona, legt uit: ‘Het feit dat er zoveel bacteriën uit de coli-groep aan de onderkant van je schoen zitten, duidt erop dat er veel contact is met ontlasting. Waarschijnlijk afkomstig van de vloeren van openbare toiletten en het wijst op contact met dierlijke uitwerpselen op straat.’ Het onderzoek wees ook uit dat de vloer van een gemiddeld openbaar toilet zo’n twee miljoen bacteriën per 2,5 vierkante centimeter bevatte, terwijl een toiletbril slecht vijftig bacteriën op dezelfde ruimte bevat.

Asfaltwegen

Ook stoffen die in het regenwater op straat achterblijven, kunnen makkelijk mee naar binnen worden genomen. Een onderzoek van de Baylor Universiteit in Texas heeft zelfs aangetoond dat asfaltwegen die zijn afgewerkt met teer ervoor kunnen zorgen dat mensen die in de buurt van dit soort wegen leven, gifstoffen hiervan mee hun huis in kunnen nemen. Lekker dan.

Niet meer

Als jij tot nu toe altijd je schoenen aanhield thuis, dan doe je dat vanaf nu misschien niet meer. Ook ik ga dingen aanpassen, want dat ik mijn schoenen uitdoe als ik binnenkom, blijf ik doen. Maar als ik op het punt sta om weg te gaan, loop ik altijd een tijdje met mijn schoenen aan door het huis (mezelf op te maken, nog even mijn tanden te poetsen, etc.): door de woon-, slaap- én badkamer. Serieus, ik wil er niet aan denken wat ik allemaal mee door mijn huis heb gesleept hierdoor (de badkamer ook, ieuw!). Ik weet zeker dat ik dit niet meer ga doen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scarymommy.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme