Seks na een miskraam – wat niemand je hierover vertelt maar wat je wel wilt weten

Persoonlijk Gina Koninkx 8 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Op internet kun je allerlei adviezen vinden over seks hebben na een miskraam. Hoewel de adviezen uiteenlopen komt het over het algemeen neer op wachten tot het bloedverlies na een miskraam volledig is gestopt. Als je een miskraam hebt gehad, zal je waarschijnlijk nog een tijdje blijven bloeden. Maar je wilt ook graag weer intimiteit met je partner. Moet je deze adviezen echt in acht nemen?

Een miskraam krijgen gaat vrijwel altijd gepaard met hevig bloeden. Soms kan dat bloeden zelfs weken duren. In veel gevallen komt je seksleven dan even volledig stil te liggen, maar wat als jij (en je partner) weer behoefte hebben aan seks? Kan dat zomaar?

Seks na miskraam

In principe kan je weer vrijen na een miskraam als jullie beiden die behoefte voelen. Het dringende advies is echter wel om daarmee te wachten tot het bloeden is gestopt. Soms lees je dat je hier zeker twee weken mee moet wachten, maar het hangt er dus vooral vanaf of je nog bloed verliest. Dat kan namelijk wijzen op een nog niet volledig voltooide miskraam en kans op infectiegevaar als de baarmoedermond nog niet is gesloten. Op een echo kan de gynaecoloog of verloskundige zien of dit het geval is.

Veel vrouwen lezen dit maar voelen al eerder de behoefte om weer seks te hebben met hun partner. Natuurlijk is het verstandig in ieder geval het advies op te volgen van je gynaecoloog, maar vaak voel je zelf ook erg goed aan of je lichaam er al aan toe is.

De ervaring van andere vrouwen

Als je fora uitpluist op zoek naar ervaringen van andere vrouwen, lees je vaak dat de meeste vrouwen direct nadat het bloeden is gestopt weer zijn gaan vrijen met hun partner. Sommige vrouwen kiezen ervoor eerst een paar keer seks te hebben met condoom. Dat is natuurlijk helemaal prima. Doe vooral wat goed voelt voor jou en je partner. Jij kent je eigen lichaam het best. Het is overigens niet gek als je de eerste paar keer tijdens het vrijen nog wat bloed verliest. Zeker als je al enkele weken geen seks hebt gehad.

Het is nogal persoonlijk, maar ook ik – de schrijfster van dit artikel – heb recent een miskraam gehad. Ik deel mijn eigen ervaring, omdat ik weet dat dit een ander kan helpen. Hoe ik het heb gedaan? Ik heb inderdaad netjes gewacht tot het bloeden was gestopt. Dit duurde bij mij vijf dagen. Daarna heb ik eerst een week gevreeën mét condoom. Dit gaf me het gevoel dat ik minder snel een infectie zou oplopen. Mijn advies: doe vooral waar jij je goed bij voelt. Je lichaam is vaak heel goed in staat aan te geven wat het al wel en wat het nog niet aankan.

Nina: ‘Omdat de miskraam op natuurlijke wijze verliep merk ik dat ik er relatief snel overheen ben gekomen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen