Seks tijdens de zwangerschap: ‘Ik was bang voor een miskraam’

Zwanger Laura Saija 13 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Noa (28) vond het eng om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Ze was bang dat ze weer een miskraam zou krijgen, zoals een jaar eerder.

“Laurens en ik hadden moeite met zwanger worden. Na een jaar proberen werd ik eindelijk zwanger. We waren door het dolle heen, maar helaas mocht het niet lang duren. De zwangerschap eindigde na acht weken in een miskraam.

Ik haalde me van alles in mijn hoofd. Kwam het omdat ik te actief mee had gedaan met mijn bootcamp les? Of kreeg ik een miskraam omdat we een paar dagen daarvoor seks hadden gehad? Gelukkig duurde het de tweede keer niet zo lang en ik was drie maanden na de miskraam weer zwanger.

Seks tijdens de zwangerschap

Deze zwangerschap was ik voorzichtig. Ik deed vooral in het begin heel rustig aan. Ik was als de dood dat ik weer een vroege miskraam zou krijgen. Ik stopte met sporten en wilde ook geen seks meer hebben.

Gedurende de hele zwangerschap durfde ik geen seks te hebben met Laurens, terwijl zelfs de verloskundige zei dat dit prima kon. Ik was zo bang om de baby te verliezen dat ik geen enkel risico wilde nemen.”

Kun je seks hebben tijdens de zwangerschap?

Volgens de verloskundige kun je gewoon seks hebben tijdens de zwangerschap.

Het kan zijn dat je tijdens het eerste trimester wat minder zin hebt in seks. Dit komt door hormonale veranderingen, vermoeidheid en misselijkheid.

In het tweede trimester kan het juist zijn dat je meer zin hebt in seks. Je hebt dat meer energie, minder last van kwaaltjes en de doorbloeding in het genitale gebied neemt toe waardoor je sneller opgewonden wordt.

In het laatste trimester kan de hoeveelheid zin in seks juist afnemen, omdat de buik dan in de weg gaat zitten.

Wanneer geen seks hebben tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kun je beter geen seks of orgasme hebben in de volgende gevallen:

  • Bij bloedverlies
  • Bij gebroken vliezen of vruchtwater verlies
  • Als de placenta (gedeeltelijk) voor de uitgang van de baarmoeder ligt
  • Als er een dreigende vroeggeboorte is

In dit artikel lees je meer over wanneer je beter geen seks kunt hebben tijdens de zwangerschap.

Wat zijn oorzaken van een miskraam?

Een miskraam is het vroegtijdig verlies van een zwangerschap, meestal veroorzaakt door afwijkingen bij de bevruchting. Het leidt tot het afdrijven van zwangerschapsweefsel, inclusief het vruchtje en de vruchtzak en gaat gepaard met bloedverlies en buikkrampen.

Erfelijke afwijkingen bij de ouders zijn zelden de oorzaak, waardoor verder onderzoek na één miskraam over het algemeen niet noodzakelijk is. Miskramen treden meestal op vóór 12 weken zwangerschap, met verminderd bloedverlies en kleinere vruchtjes, soms vergezeld van weefsel en bloedstolsels. Na een miskraam duurt het bloedverlies ongeveer een week en neemt geleidelijk af, vergelijkbaar met menstruatie.

In deze situaties is het niet veilig is om seks te hebben als je zwanger bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme