Deze signalen geven aan dat je kind last heeft van stress

Kinderen Maaike van de Graaf 24 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Als moeder zijn er van die periodes dat je meer stress hebt dan normaal. Ook bij je kind kan dat voorkomen. Bepaalde veranderingen in het leven kunnen zorgen voor meer gespannenheid. Maar welke signalen duiden op stress bij je zoon of dochter?

We delen de signalen zodat je als ouder alert kan zijn op eventuele stress bij je kind.

Signalen stress bij kind

Het kan als ouder best lastig zijn om stress te herkennen bij je kind. Vaak weet je simpelweg gewoon niet zo goed waar je op moet letten of welk gedrag duidt op spanning. Het National Institute of Mental Health heeft daarom een aantal signalen opgesomd waaraan ouders stress bij hun kind kunnen herkennen. We delen ze zodat – mochten de kenmerken op je kind van toepassing zijn – je wellicht hulp voor hem of haar kan zoeken.

Je kind is prikkelbaar

Ieder kind heeft weleens een dag dat hij of zij niet zo lekker in z’n vel zit, maar mochten die dagen nou vaak voorkomen, dan kan het wellicht zijn dat je zoon of dochter veel stress ervaart. Ook de vele driftbuiten, die vaak van lange duur zijn, kunnen duiden op gespannenheid.

Je kind is angstiger dan normaal

Als kinderen ons over hun angsten kunnen vertellen, is dat een goed teken. Het betekent dat ze doorhebben wat hen van streek maakt en weten hoe ze hulp kunnen zoeken. Maar als deze gesprekken vaak plaatsvinden, kan dit een teken zijn dat uw kind meer angsten of angsten heeft dan normaal. En die angsten duiden dan weer op stress.

Je kind heeft vaak last van hoofd- of buikpijn

Stress uit zich ook in lichamelijke klachten, vooral in hoofd- of buikpijn. Vaak hebben kinderen alleen nog niet door dat lichamelijke spanning ook mentale spanning is. Het is dan ook goed als ouder om te weten dat hoofd- en buikpijn kan duiden op stress.

Je kind slaapt slecht

Slaap is een uitstekende maatstaf om te peilen hoe het met je kind gaat. Kinderen die stress ervaren, slapen namelijk vaak slecht. Ook hebben ze vaak moeite om in slaap te vallen en hebben ze ‘s nachts veel nachtmerries. Andersom geldt ook: wanneer een kind slecht slaapt, kan het minder prikkels hebben en wordt hij of zij vanzelf ook extra gespannen.

Je kind kan zich slecht concentreren

Mocht je van de leerkracht horen dat je kind zich de laatste tijd slecht kan concentreren, dan kan dat eventueel duiden op stress. Je kind is er met zijn of haar gedachte niet bij, is veel aan het piekeren en kan daarom zijn of haar aandacht niet bij school houden.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme