Single Sas #20: ‘Had ik maar een tijdmachine’

Columns Saskia 8 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Na tien jaar kwam er een einde aan het huwelijk van Saskia (33). Nu woont ze al ruim een jaar alleen in de grote stad met haar twee kinderen, Loua (4) en Liam (2). Ze is klaar voor een nieuwe man in haar leven. Wekelijks schrijft ze voor Famme een column over het daten als single moeder.

“‘Had ik maar een tijdmachine, maar die heb ik niet…. dus zal ik blijven sparen, sparen voor een tijdmachine!’ Anne’s hoge stemmetje klinkt irritant door de telefoon. ‘Anne, doe niet zo flauw!’ probeer ik er doorheen te roepen. Maar Anne doet net alsof ze me niet hoort en zet vrolijk het refrein nogmaals in. ‘Ja doei, hier heb ik geen zin in’ weet ik er nog uit te krijgen en snel hang ik op.

Even later krijg ik een appje waarin Anne haar excuses aanbiedt, maar veel zin om te reageren heb ik niet. Na een korte aarzeling besluit ik mijn moeder te bellen. Meteen als ik haar warme stem hoor krijg ik heimwee. Ik kan dan wel de dertig gepasseerd zijn en met twee kids thuis zitten, ook ik heb nog steeds behoefte aan mama’s geruststellende woorden in tijden van crisis. Want crisis is het zeker.

Mijn moeder hoort meteen dat er iets scheelt en ik hoor dat ze de woonkamer uitloopt; weg van het geluid van de televisie en visite. ‘Zeg het eens meiske’. Ai, mijn gevoelige snaar. Wanneer ze me meiske noemt krijg ik spontaan een brok in mijn keel. Ik probeer naar woorden te zoeken maar meer dan wat vaag gesnotter komt er niet uit.

‘Neem een slokje water en begin bij het begin’ is mama’s advies. Ik snuit mijn neus, neem een slokje van mijn thee en begin aan een onsamenhangende monoloog. ‘Weet je nog dat Stijn met de kinderen op vakantie ging? Dat ze met z’n allen gingen kamperen?’ Mijn moeder kan zeker nog herinneren dat mijn ex met de kinderen naar de camping is gegaan. Bij het idee aan kamperen start ze een ode aan de familievakanties aan het Italiaanse Gardameer in de jaren ’90. ‘Mam. Daar gaat het nu niet om’ hoor ik mezelf geïrriteerd zeggen.

Seks met mijn ex

Mijn moeder biedt snel haar excuses aan en moedigt me aan om door te gaan. ‘Stijn stuurde me een selfie met de kids terwijl ze bij het kampvuur zaten….’ Even ben ik stil. Ga ik dit echt aan mijn moeder vertellen?! ‘Nou… toen ben ik daar langs gegaan.’ Nog steeds heeft mijn moeder geen woord gezegd. ‘We zaten bij het kampvuur… ik had wat wijntjes op, en wilde niet meer terug rijden… Van het een kwam het ander…’

Mijn moeder is muisstil. ‘Je moet begrijpen dat de kinderen al in de tent lagen te slapen…. er was niemand in de buurt…’ Nog altijd zegt mama niets. ‘Kijk, je moet ook begrijpen dat ik nu ook al heel lang alleen ben, en het voelde weer zo vertrouwd om hem te zien.’ Ik krijg meteen spijt dat ik dit met haar deel. ‘Ben ik heel hopeloos als ik seks met mijn ex heb gehad?’ vraag ik, en ik voel mijn onderlip trillen.

Dan geeft mijn moeder voor het eerst antwoord: ‘Nee meiske. Slim is het zeker niet, maar je hoeft jezelf toch niet zo te straffen.’ Die simpele woorden kalmeerde me meteen. Als we ophangen ben ik een stuk kalmer, en kan ik de situatie loslaten. Soms heb je geen tijdmachine nodig; soms zijn mama’s woorden voldoende.”

Single Sas

Iedere maandag lees je op Famme een column van de 33-jarige Saskia. Na tien jaar kwam er een einde aan het huwelijk van Saskia. Nu woont ze al ruim een jaar alleen in de grote stad met haar twee kinderen, Loua (4) en Liam (2). Ze is klaar voor een nieuwe man in haar leven en schrijft over het daten als single moeder.

Single Sas #19: ‘Ik ben stiekem te ver gegaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen