Single Sas #35: ‘Alle ogen zijn gericht op Luca en zijn aubergine’

Columns Saskia 5 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

“Dit weekend ben ik getuige geweest van het meest chaotische diner ooit. Samen met een groep vriendinnen ging ik een hapje eten in Amsterdam Oost. Kleine side note: bij een hapje eten moet je niet denken aan een beschaafd voor- en hoofdgerecht onder het genot van één glaasje wijn.

Neen. In deze vriendengroep betekent ‘een hapje eten’ pure chaos. 

Een chaotisch diner

Anne heeft nog vóór het eerste gerecht op tafel verschijnt al een hele fles wijn achterover getikt, terwijl Celine de avond per se wil beginnen met een dessert. Dan hebben we het nog niet eens gehad over Debbie, die tegenwoordig in een spirituele ontdekkingstocht zit en halverwege de avond ongegeneerd haar tarotkaarten uit haar tas tevoorschijn haalt.

We weten allemaal inmiddels dat Lisa is vreemdgegaan met de vriend van Babette, maar somehow doet iedereen alsof dat nooit is gebeurd, waardoor er de hele avond een awkward vibe hangt. Tot slot is Nathalie is dertig weken zwanger en is hoogst beledigd dat Anne haar nog niet persoonlijk gefeliciteerd heeft. De sfeer zit er dus lekker in.

Alsof dit hele circus nog niet gek genoeg is richten ze vanavond hun aandacht op mij. Alsof ik het grootste probleem aan deze tafel ben. Mijn vriendinnen hebben namelijk het idee dat ik eenzaam ben. ‘Guys hou er eens over op. Ik hoef helemaal geen man.’ ‘Jawel Sassssie ssst, luissssster maar even naar ons’, slist Anne met een dubbele tong. Debbie voorspelt met de Zonnegod dat er een prachtige man in mijn leven zal verschijnen terwijl Lisa en Babette mij subtiel proberen te vertellen dat een relatie hard werken is. ‘Vooral wanneer het vertrouwen in je relatie weg is’, preekt Babette.

Lekkere Luca

Alsof dit nog niet beschamend genoeg is, haalt Anne haar iPad uit haar tas en opent een PowerPoint presentatie. Samen met de andere meiden heeft ze een lijst gemaakt van de leukste vrijgezelle mannen in Amsterdam. ‘Hoe komen jullie in godsnaam aan deze gasten?’, vraag ik nog vol verbazing. ‘Gewoon kennissen enzo’, legt Babette uit terwijl ze Anne beveelt even door te scrollen naar Luca. 

Op het moment dat de PowerPoint in volle gang is worden de voorgerechtjes op tafel gezet. De jongen uit de bediening is duidelijk onder de indruk van Anne’s presentatie, en vraagt mijn vriendinnen enthousiast wie de gelukkige vrijgezel wordt. De meiden roepen in koor dat Luca de favoriet is. Anne scrolt gehoorzaam naar zijn foto. Een groot portret van Luca verschijnt in beeld. Emoticons van dansende aubergines versieren de achtergrond. Met grote letters komt zijn naam met korte beschrijving in beeld. ‘Lekkere Luca. 37 jaar. Single AF. Geen kids. Score: 10/10!!!!’ 

‘Grappig’, zegt de jongen uit de bediening. Ik zal hem de groeten doen. Het is ineens muisstil aan de tafel. De enige beweging die plaatsvind zijn de bewegende aubergines rondom Luca’s gezicht. ‘Jullie favoriete Luca is mijn broer’, zegt de jongen. ‘Iemand nog een wijntje?’”

Single Sas

Iedere maandag lees je op Famme een column van de 33-jarige Saskia. Na tien jaar kwam er een einde aan het huwelijk van Saskia. Nu woont ze al ruim een jaar alleen in de grote stad met haar twee kinderen, Loua (4) en Liam (2). Ze is klaar voor een nieuwe man in haar leven en schrijft over het daten als single moeder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme