Feit of fabel: moet je skincare in je koelkast bewaren?

Algemeen Valéry de Voijs 23 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Ze zien er super schattig uit: van die kleine koelkastjes om je skincare in te bewaren. Voor als je het gemist hebt.. deze kleine beauty koelkasten zijn een hele hype op Instagram. Ze zien er niet alleen heel leuk uit (van mooie pastelkleuren tot aan vrolijke koeienprints) maar ook ontzettend handig voor als je je make-up en skincare in de koelkast wilt bewaren. Maar even heel eerlijk.. is het wel écht nodig?

Type je #beautyfridge in je zoekbalk op Instagram je zul je 12.9k posts vinden. Van make-up artiesten tot influencers, het lijkt wel alsof iedereen met zo’n mini fridge poseert.

Niet in de koelkast

Of het écht noodzakelijk is om je producten in de koeling te bewaren kunnen we een kort antwoord geven: nee, je hoeft je skincare namelijk niet persé in een koelkast te bewaren. De meeste gezichtscrèmes zijn (vooral in Europa) gemaakt om op kamertemperatuur te bewaren. Als jij in aan de woestijnrand van Dubai woont is het een ander verhaal. Dan zouden we je namelijk niet adviseren om je producten in een vochtige badkamer te bewaren. Maar zolang jij je in ons klimaatje verkeert kan het geen kwaad om je skincare buiten de koelkast neer te stallen.

Dit bevestigd huidtherapeut Femke Strang: ”Producten worden namelijk eerst getest om de stabiliteit te garanderen. Je weet natuurlijk nooit wat mensen thuis met hun producten doen, maar zolang ze in je badkamerkastje staan moet het goed zijn. Bewaren in een koelkast is dus niet nodig, dat doen we bij professioneel gebruik in de praktijk ook niet.

Skincare in de koelkast

Maar voor je je fridge retour stuurt, wil je dit wel nog even weten. Het idee om je skincare in de koelkast te bewaren is geen totale onzin.

Beschermt ingrediënten

Er zijn namelijk producten die gevoelig zijn voor zuurstof en licht, en dan zou het kunnen helpen om deze potjes in je fridge te leggen. Vitamine C en A (zoals Retinol) zijn gevoelig voor zuurstof en licht. Bij het kopen van producten met deze ingrediënten wil je er dus wel op letten dat je hier rekening mee houdt. Koop dus nooit een potje van doorzichtig glas, en let voor je het gebruikt ook even op de houdbaarheidsdatum. Als je het product gebruikt als het verlopen is kan het z’n werking verliezen, en sta jij dus voor niets ‘s avonds te smeren.

Belangrijker (dan de temperatuur) is de verpakking van het product. Je kunt namelijk beter kiezen voor een airless pompje of een tube dan dat je voor een potje kiest. ”Bij een airless pompje of tube kom je namelijk niet met je vingers in de verpakking, bij een pot wel”, aldus Femke Strang.

Verkoeling voor de huid

Ook zo’n fan van de jade rollers? Je weet wel, die massage apparaatjes uit Azië, die je zo lekker over je gezichtje rolt. Deze gezichtsroller verkoelt en veracht je huid, waardoor je huidje er weer strak uitziet. Beauty experts raden ook aan om deze rollers in de koelkast te bewaren voor een extra effect. Het is ieder geval wel lekker wakker worden als jij deze koude roller ‘s ochtends op je gezicht haalt. Ook Femke Strang kan het effect van een gezichtsroller in de koelkast wel begrijpen: ”Het enige wat ik me wel zou kunnen voorstellen is dat je een (sheet)masker of jade roller in de koeling bewaart. Dan heeft het niks met de houdbaarheid van een product te maken, maar meer met het comfort/het versterkte verkoelende effect bij gebruik van deze producten

In the end kunnen we dus concluderen dat het aanschaffen van zo’n klein koelkastje niet noodzakelijk is. Een schattige toevoeging in je badkamer is het dan weer wel, en het zou een fijn effect kunnen opleveren als jij je gezichtsroller gebruikt.

Dit zijn de 10 meest essentiële ingrediënten voor je skincare

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen