Herken je deze kwaaltjes? Je hebt misschien last van onbewuste stress

Gezondheid Eva ten Wolde 24 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Stress kan er ontzettend sneaky insluipen. En daardoor kun je eigenlijk maanden- of jarenlang met te veel spanning doorlopen… Bij deze klachten denk je misschien niet meteen aan (onbewuste) stress, maar het kan er wel degelijk mee te maken hebben.

Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door (onbewuste) stress…

Let goed op jezelf. ❤️

1. Maag- en darmklachten

Als je gespannen bent, maakt je lichaam meer stresshormonen aan. Een aantal van die hormonen, zoals cortisol en noradrenaline, kunnen ervoor zorgen dat je spijsvertering een tijdje van de rel is.

Je krijgt hierdoor bijvoorbeeld last van obstipatie, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.

Ben jij een stresskip? Met deze tips ontwikkel je stressbestendigheid

2. Nachtmerries

Schrik je ‘s nachts wel eens wakker door de gruwelijkste horrordromen? Dat is niet gek. Je hersenen proberen (onbewuste) stress soms te verwerken door middel van nachtmerries.

‘Ben je overdag meer gespannen door taken die je nog moet doen, dan wordt een alarmnetwerk in je brein geactiveerd om je hieraan te herinneren’, vertelt klinisch psycholoog Van Schagen. ‘De kans is groot dat die herinneringen in de nacht naar voren komen en gekoppeld worden aan angstige beelden.’

3. Pijnlijk, ontstoken tandvlees

In tijden van spanning geeft cortisol je de kracht om door te gaan. De cortisolproductie is alleen niet oneindig. Als de (onbewuste) stress wekenlang aanhoudt, trekt je lichaam de stekker uit de productie.

Een laag cortisolniveau is niet best, want het hormoon reguleert niet alleen stress, maar werkt ook ontstekingsremmend. Je lichaam krijgt op deze manier moeite met het bestrijden van chronische ontstekingen aan het tandvlees, zoals parodontitis of gingivitis.

Dit is één van de grootste oorzaken voor stress bij (jonge) vrouwen

4. Nek- en schouderpijn

Als je een lange tijd rondloopt met (onbewuste) stress, worden je schouders en nek daar meestal ook het slachtoffer van. De spanning bouwt zich namelijk niet alleen in je hoofd op, maar óók in je lichaam.

Er ontstaat op den duur overbelasting of verkramping van de spieren. Oftewel: misschien is je ‘slechte’ kussen niet de oorzaak van die eeuwige, stijve nek…

5. Vergeetachtigheid

Vergeet je de laatste tijd aan de lopende band je sleutels, portemonnee of de helft van je boodschappen? Als je dit niet echt van jezelf gewend bent, kan (onbewuste) stress de oorzaak zijn. Een overschot aan – wederom – cortisol, beperkt je geheugen en concentratievermogen.

En daarnaast: als je bijna de hele dag piekert, is er in je hoofd natuurlijk minder ruimte voor andere dingen…

Even geen stress: ouderwets puzzelen zorgt voor meer rust en controle

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen