Slaapt jouw baby met zijn vuistjes omhoog? Daar is een reden voor

Kinderen Laurien Bleeker 10 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Pasgeboren baby’s die liggen te slapen zijn zo lief, en al helemaal als ze met hun vuistjes omhoog liggen. Neemt jouw baby ook deze slaaphouding aan? Dat is niet zomaar!

Er is namelijk een reden voor dat baby’s met hun armen en vuistjes omhoog liggen.

De hoerahouding: een tevreden baby

De slaaphouding van je baby waarbij hij met zijn armen en vuistjes omhoog ligt, wordt ook wel de hoerahouding genoemd. Het komt vaak voor dat baby’s zo slapen, maar niet elke baby zal dit doen. De kindjes die zo slapen geven zich eigenlijk aan de ouders over. Ze zijn totaal ontspannen en voelen zich veilig. Een baby die deze slaaphouding kiest is dus heel tevreden. Eigenlijk net als katten die op hun rug gaan liggen als ze zich bij je op hun gemak voelen.

En die koude handjes?

Ouders maken zich soms zorgen over de koude handjes die hun kindje krijgt als deze met de vuistjes in de lucht ligt. Er zijn zelfs speciale slaapzakken die de handjes helemaal verbergen. Maar, zo weet kinderfysiotherapeut Els Geerdink te vertellen aan NRC, ze worden er niet wakker van, dus veel kwaad zal het niet doen.

Slaaphouding baby: met de billen in de lucht

Deze slaaphouding van je baby is trouwens het gevolg van de ‘Richtlijn Preventie Wiegendood’ die in 1987 door kinderartsen in het leven is geroepen. Omdat wordt geadviseerd pasgeboren baby’s alleen op hun rug te laten slapen, vanwege de veiligheid, zullen ze sneller met hun handjes omhoog gaan liggen. Zou je een kindje zelf laten kiezen, dan zal 90 procent van de kinderen op zijn buik draaien. Vaak ook nog op de knietjes met de billen in de lucht. Dit heeft weer alles te maken met de houding in de baarmoeder, de foetushouding. Ook dit voelt als een vertrouwde, ontspannen houding voor je baby.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NRC

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme