Slimmere kinderen die beter slapen? Laat ze meer vis eten!

Eten Rachelle Weiler 7 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Hoe vaak eten jullie vis thuis? Naast het feit dat een of meerdere keren per week vis eten ontzettend lekker is, wijst onderzoek nu ook uit dat kinderen er beter door slapen. En dit heeft een hoger IQ tot gevolg!

Nogal belangrijk nieuws, vinden wij. De University of Pennsylvania heeft een onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat kinderen die 1 keer of vaker per week vis eten, beter slapen. Hierdoor scoorden zij beter op een daaropvolgende IQ test.

Het belang van een goede nachtrust

Goed slapen is voor kinderen ontzettend belangrijk. Dit is het moment van de dag dat ze nieuwe indrukken en prikkels verwerken, en weer kunnen opladen.
Ook heeft een goede nachtrust een enorm effect op de gemoedstoestand van je kind. Uit een ander onderzoek is gebleken dat kinderen die te weinig slapen sneller agressief, angstig en geïrriteerd raken dan kinderen die goed slapen.

Het eten van vis

Het onderzoek gedaan door de University of Pennsylvania is uitgevoerd in China. Hier legden 500 kinderen tussen 9 en 11 jaar oud een IQ test af.
Daarnaast werd zowel aan de kinderen als de ouders gevraagd hoe vaak de kinderen vis aten per week. Ook werd hen gevraagd naar het slaappatroon van de kinderen. Hoeveel uur sliepen ze gemiddeld per nacht? Hoe vaak worden ze ‘s nachts wakker?

Nadat de resultaten van de IQ test binnen waren, bleek dat de kinderen die eens of vaker per week vis aten, gemiddeld 4.8 punten hoger scoorden dan kinderen die minder of geen vis aten.
Daarnaast bleek ook dat kinderen die wel geregeld vis aten, beter en meer sliepen.

Het effect van Prostaglandines

De reden dat kinderen die vis eten beter slapen, komt waarschijnlijk door het feit dat vette vis, zoals sardines, haring en zalm  zorgen voor meer Prostaglandines in het lichaam. Dit komt door de Omega-3 vetten die zo gezond zijn voor mensen.

Wetenschappers raden ouders na het doen van dit onderzoek aan om hun kinderen minstens 1 keer per week vette vis te laten eten. Het is verstandig om hier mee te beginnen als de kinderen nog klein zijn, zodat ze snel aan de smaak wennen.

Niet alle vissen zijn echter goed voor de gezondheid van kinderen. Roofvissen, zoals tonijn, zwaardvis en koningsmakreel eten andere vissen, waardoor er veel meer kwik in deze vissen te vinden is. Dit is niet goed voor de gezondheid van mensen.

Oei! Maak jij deze fouten ook bij het bereiden van vis?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme