Hoe internetwijs zijn jouw kids? Lees hier wat jij kan doen om je mediaopvoeding te verbeteren

Mind Gina Koninkx 9 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Opgroeien met internet, onze kinderen weten niet beter. Je dochter van vijf wil op Youtube zien hoe je zelf slijm maakt en je zoon van acht kijkt liever naar bekende Nederlandse YouTubers, dan het Jeugdjournaal. Maar wat vind jij als moeder daar eigenlijk van? En weet jij zeker dat jouw kids geen 18+ content kunnen bekijken?

Onze generatie is opgegroeid zonder internet voorhanden: we speelden als kind vooral buiten. Nu heb je het gevoel dat kids meer geven om hun zogenoemde ‘scherm-tijd’. Natuurlijk heeft het mooie kanten dat kinderen opgroeien met internet, zo zijn er bijvoorbeeld veel educatieve online spellen ontwikkeld, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Het is belangrijk dat jij als ouder je daarvan bewust bent.

Online gedrag van kinderen

Het is goed om na te denken over het online gedrag van jouw kinderen en dat waar nodig te reguleren. Jij bent ten slotte de ouder en in het huidige digi-landschap is het een belangrijk deel van de opvoeding om daarover te praten met je kinderen. We hebben daarom een aantal handige tips voor je op een rij gezet.

1. Bepaal wat voor mediaopvoeder jij bent

Leer hoe je nóg bewuster aan de slag kunt gaan met de mediaopvoeding van je kind. Tegenwoordig een absolute must, omdat de meeste kids dagelijks tijd doorbrengen op internet. Daarvoor is het van belang om te weten wat voor soort mediaopvoeder jij op dit moment bent.

Kaspersky heeft een gratis test ontwikkeld waarbij je aan de hand van een aantal vragen een beter beeld krijgt van jezelf als mediaopvoeder. Je vindt de test hier. Ben jij al goed op weg? Ook dan vind je hier nog voldoende tips die je helpen om je kind nog internetwijzer te maken.

2. Praat over cyberpesten met je kinderen

Cyberpersten is écht iets van deze tijd en de cijfers liegen er niet om. Het is daarom belangrijk dat je als ouder met je kinderen praat hierover. Veel kinderen krijgen op de een of andere manier te maken met cyberpesten. Ze doen er aan mee, ze zien het ergens anders of worden misschien zelf wel eens online gepest. In deze video vertellen jonge kinderen over hun ervaringen op internet. Deze video kun je bekijken samen met je kinderen.

Ongepaste content | Cyberkids | Kaspersky

Hoe zorg jij jouw kind veilig online is? Doe de test op kaspersky.nl/cyberkids

3. Lees het digitale magazine van Kaspersky

Of je nu zelf een pro bent met internet of niet, het digitale magazine van Kaspersky biedt ondersteuning en inzicht waar nodig. Er staan handige tips in over wachtwoorden, begeleiding als ouder, maar ook over vervelende ervaringen die jouw kind mogelijk kan tegenkomen op internet en hoe je daar het best mee om kunt gaan.

Het is en blijft belangrijk om als ouder op de hoogte te zijn van de huidige mediatrends. Als moeder wil jij niks liever dan voorkomen dat jouw kids vervelende ervaringen opdoen op internet.

In samenwerking met Kaspersky.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme