Snoep verbieden? ‘Hier staat koek en snoep op tafel’

Eten Laura Saija 3 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Tirsa (35). Het dilemma luidde: “Zal ik mijn peuter dagelijks snoep en koek laten laten eten of niet?” Hier hadden meer dan tweehonderd Famme-lezeressen een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Snoep

Tirsa’s zelfgemaakte ijsjes en koekjes zijn niet meer goed genoeg. Als ze samen met haar peuter naar de supermarkt gaat, rent hij direct naar het gangpad met kleurrijke snoep vol met kleurstoffen waar zij direct de bibbers van krijg. Vorige week heeft ze een zak snoep voor hem gekocht, maar het enige wat hij daarna deed, was de hele dag om snoep vragen.

Wat moet ze als moeder doen? Lees hier het hele verhaal van Tirsa.

Meningen van Famme-lezeressen

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezeressen over het dilemma van Tirsa over lekkernijen geven aan je peuter.

Wahyuni “Dat gezonde krampachtige gedoe! Ik had vroeger ook vriendinnetjes waar niet gesnoept mocht worden en als dan de snoeppot tevoorschijn kwam, werden stiekem de broekzakken gevuld met al dat snoep. Dat vond ik altijd zo raar en hebberig. Later begreep ik pas dat ze thuis niets kregen.”

Joanne “Gewoon niet zo moeilijk denken. Gezonde maaltijden, een keer een portie fruit, brood, groente. Geef sporadisch een keer een snoepje, laat hem elke dag een lekker koekje kiezen. Als je zelf zo krampachtig wordt, krijgt een kind verkeerde associaties met eten. Alles wat niet mag is leuk of lekker. Leer een kind verantwoord te snoepen.”

Lisette “Ik denk dat het per kind verschilt. Als ik naar mijn eigen situatie kijk: mijn kinderen mogen pakken wanneer ze willen. In de praktijk betekent het dat als ik ze er niet op attendeer, ze er niet eens aan denken. Juist door het te verbieden wordt het denk ik juist extra aantrekkelijk.”

Danielle “Hier staat koek en snoep op tafel dus binnen handbereik. Altijd al. Ze snoepen bar weinig. Ik denk omdat het niet spannend is, mochten ze iets willen, dan kan en mag dat.”

Marianne “Hier waren ze ook niet zo geïnteresseerd in lekkers tot een bepaalde leeftijd. Ergens hebben we een snoepje om 3.00 uur bedacht. De kinderen zijn nu 13 en 10 jaar en zeuren nooit om snoep. Ze hebben geen overgewicht en krijgen alleen maar complimentjes van de tandarts.”

Cecile “Mijn kinderen krijgen alles. Dan kan ik zelf ook gewoon mee-eten zonder stiekem te hoeven doen.”

Een handig overzicht: dit is ongezonde voeding voor je peuter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme