Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijk 11 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Zal ik mijn peuter dagelijks snoep en koek laten laten eten of niet?’

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Tirsa (35) haar dilemma voor: “Zal ik mijn peuter dagelijks snoep en koek laten laten eten of niet?”

“Ik ben nu ruim twee jaar moeder van een zoontje, Sven. De eerste twee jaar gaf ik hem alleen gezond eten. Als hij een ijsje wilde, dan gaf ik hem een zelfgemaakt ijsje van water en fruit. Wilde hij een koekje? Dan maakte ik verse havermoutkoekjes zonder suiker. Suiker en kleurstoffen kreeg mijn zoontje nooit. Laatst was ik met Sven op de verjaardag van het zoontje van een vriendin. Ik zag vanuit mijn ooghoek dat Sven de snoeptafel heel interessant vond. Veel interessanter dan spelen met zijn vriendjes. Als het aan hem had gelegen had hij alle snoep in zijn eentje opgegeten. Op dat moment zag ik in dat mijn extreem gezonde aanpak misschien iets teveel van het goede was.

Dagelijks snoep en koek laten eten?

Hij vindt vanaf die verjaardag snoep en koek erg interessant. Mijn zelfgemaakte ijsjes en koekjes zijn niet meer goed genoeg. Als we samen naar de supermarkt gaan, rent hij direct naar het gangpad met kleurrijke snoep vol met kleurstoffen waar ik direct de bibbers van krijg. Vorige week heb ik een zak snoep voor hem gekocht, maar het enige wat hij daarna deed, was de hele dag om snoep vragen. Wat moet ik als moeder doen? Hem elke dag wat snoep en koek geven, alleen in het weekend laten snoepen of weer teruggaan naar mijn zelfgemaakte ijs en koekjes?

Mening van omgeving

Na de verjaardag heb ik het er met mijn vriend en ouders over gehad. Mijn vriend is erg met sport en gezondheid bezig. Hij vindt het beter om hem niet te laten snoepen, behalve op verjaardagen. Mijn ouders zijn hier makkelijker in en hebben mij vroeger ook snoep en koek laten eten. Zij vinden dat een klein kind heus wel af en toe iets lekkers met suiker mag eten. Mijn vriendinnen vraag ik niet om hun mening, want zij geven hun kinderen elke dag koek, snoep en chips. Het eerste wat zij hun kinderen geven als zij uit school komen is een glas mierzoete limonade en een bak met chips.

Dilemma gezond eten

Wat moet ik doen? Ik vind het maar een moeilijk onderwerp. Zal ik mijn peuter dagelijks snoep of koek geven en dus minder gezond laten eten dan ik eigenlijk wil? Of zal ik vasthouden aan ons extreem gezonde voedingspatroon? In het laatste geval bestaat de kans dat als hij groter is, hij allerlei dingen gaat eten die ongezond en ‘verboden’ waren. Het enige wat ik wil, is het beste voor mijn zoon.”

Dilemma: ‘Moet ik borstvoeding geven omdat mijn vriend en schoonmoeder dat willen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme