Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 4 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Snurken bij vrouwen: dit zijn de oorzaken en oplossingen

Snurken komt veel voor, al wordt het eigenlijk vooral beschouwd als een mannenprobleem. En dat is niet zonder reden, uit cijfers blijkt ook dat een op de vijf mannen en een op de tien vrouwen snurkt. Snurken komt twee keer meer voor bij mannen dan bij vrouwen, nogal een verschil dus. Maar zou het feit dat het gezien wordt als een mannenprobleem ook niet komen doordat er een soort taboe op snurken bij vrouwen heerst?

Hoog tijd dus om er eens dieper in te duiken. Wat helpt tegen snurken bij vrouwen? Zijn er speciale oorzaken die ervoor zorgen dat je snurkt? Andere oorzaken dan bij mannen? Wij zochten het uit.

Snurken

Snurken kan verschillende oorzaken hebben, ook oorzaken die voor zowel mannen als vrouwen gelden. Of je snurkt of niet is vaak biologisch bepaald, de spieren in en rond de keelopening verslappen tijdens het slapen, waardoor de keelopening kleiner wordt. Omdat de lucht er dan met meer kracht doorheen moet worden geperst gaan de wanden van de keelholte trillen en dat veroorzaakt het welbekende snurkgeluid.

Last van snurken? 10 natuurlijke tips om te stoppen met snurken

Naarmate je ouder wordt kun je ook ineens gaan snurken, ook als je dat voorheen niet deed. Dat heeft alles te maken met het feit dat je keel smaller wordt en de spiertonus in je keel afneemt. Toch kunnen er ook andere factoren zijn die het snurken juist verergeren, zoals slapen op je rug, alcohol en bepaalde medicijnen (vooral kalmerende middelen). Een verkoudheid of allergie kan er ook voor zorgen dat je gaat snurken.

Factoren die snurken bij vrouwen verergeren

Vrouwen hoeven dus niet per se anders te snurken dan mannen, maar er zijn factoren die bij vrouwen een grotere rol spelen. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat het snurken wordt verergerd:

– Het niveau van oestrogeen
Oestrogeen – het vrouwelijke geslachtshormoon – wordt geproduceerd in de eierstokken. Naast het feit dat oestrogeen verantwoordelijk is voor de opbouw van botten en de rijping van eicellen, beïnvloedt het ook de serotionineniveaus. Serotonine staat ook wel bekend als een van de gelukshormonen, en is onder andere belangrijk voor het handhaven van spierspanning. Is er minder oestrogeen aanwezig, dan daalt het serotonineniveau. Dat verlaagt op zijn beurt weer de spierspanning en maakt de luchtwegen ‘s nachts slap, waar snurken weer een gevolg van is.

– De pil
De meeste vrouwen hebben pas last van snurkpoblemen vanaf de menopauze, maar jongere vrouwen kunnen ook last van snurken krijgen wanneer ze de anticonceptiepil gaan gebruiken. Dat heeft alles te maken met de hormonale balans die wordt verstoord door hormonen in de pil. Toch hoort dat maar een paar dagen te duren, daarna hoort het snurken weer af te nemen.

– Zwangerschap
Uit onderzoek blijkt dat 25% tot 40% van de zwangere vrouwen snurkt. Ook vrouwen die voor de zwangerschap nooit snurkten, kunnen tijdens de zwangerschap last krijgen van snurkproblemen. Vanaf week 15 kan het snurken beginnen, in het derde trimester is het ‘risico’ op snurken het grootst, met name rond week 37. Dat kan komen door gewichtstoename, het feit dat je vocht vasthoudt of verslapte mond- en keelspieren veroorzaakt door hormonen.

– Overgang
Vanaf de menopauze is snurken net zo wijdverspreid onder vrouwen als onder mannen. In de jongere leeftijdsgroep komt snurken vaker voor bij mannen, maar bij toenemende leeftijd is dit nog maar een matige stijging. Tijdens de overgang maken vrouwen minder oestrogeen en progesteron aan, waardoor de spieren in de mond en keel meer verslappen, waardoor de kans op snurken weer toeneemt.

Hoe kun je snurken voorkomen?

Snurken is voor niemand leuk. Het kan ook zorgen voor wat irritaties bij je partner. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om snurken te voorkomen. Het vermijden van alcohol en/of een zware maaltijd vlak voordat je naar bed gaat kan al helpen. Onderzoekers hebben ook aangetoond dat je slaappositie van invloed kan zijn op het snurken. Op je rug slapen zal er eerder voor zorgen dat je gaat snurken, je kunt beter op je zij gaan slapen.

Anti-snurk maatregelen voor vrouwen

Er zijn bepaalde producten die effectief zijn voor vrouwen in het bijzonder. Deze producten zijn afgestemd op de anatomische kenmerken van vrouwen, denk aan neusspreiders in kleine maten, een snurkbeugel die optimaal is voor een vrouwelijke kaak of een snurkvest die geschikt is voor vrouwelijke rondingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme