6x waarom spelen met je kind goed is voor je carrière

Lifestyle Redactie 17 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Spelen met je kind doe je natuurlijk vooral met één reden: omdat er niets leukers in de wereld is. Maar wist je dat samen spelen ook wonderlijke voordelen heeft voor je werk? Doe er je voordeel mee op de werkvloer.

1. Je wordt er creatiever van

Jullie tafel wordt een piratenhut, een bezem is de koningin en achter de bank ligt Amerika. Kinderen hebben vaak buitengewoon creatieve manieren om naar de wereld te kijken. Doordat in zijn belevingswereld werkelijk álles kan (‘En toen was ik dood en toen weer levend’), zorgt dat ervoor dat jij op je werk ook sneller geneigd bent om anders naar problemen te kijken. Niet gewoon out of the box, maar zonder box. Of met een felpaarse, ronde box. Door te spelen met je kind leer je je vaste patronen te doorbreken en opnieuw naar de wereld kijken.

2. Het geeft je nieuwe inzichten

Tijdens het spelen bedenkt je kind vaak interessante situaties, die voor jou herkenbaar kunnen zijn als metafoor voor een situatie op je werk. Teddybeer en konijn die een wedstrijdje doen ‘wie het eerst op de berg is’, doet je misschien wel denken aan die ongezonde concurrentiesituatie op jouw afdeling. Dat konijn geen zin meer heeft in de wedstrijd, doet je misschien wel beseffen dat het tijd is voor een andere baan.

3. Dingen zie je ineens van een heel andere kant

Niet alleen kom je tijdens het spelen met je kind op plekken in je huis waar je anders nooit komt (of lig jij dagelijks onder een bed?), ook leer je dingen (in het geval van spelen vaak meubels) eens van een heel andere kant bekijken. Trek je dit idee door, dan kun je dat ook vertalen naar de werkvloer. Zit je in een vervelende situatie met een collega of baas, bekijk diezelfde situatie dan eens vanuit de ogen van de ander. Aan elk verhaal zitten twee kanten, vaak is de kant waarin je je nog níet hebt verplaatst ook best interessant. Al is het maar om je strategie te bepalen.

4. Je leert nieuwe kanten van jezelf kennen

Wist jij dat je eigenlijk best rustig kunt blijven, zelfs als je met drie rollen plakband vastgebonden bent door een ‘boze tovenaar die je gaat koken en daarna opeten met al zijn tovenaarvrienden’? Joh, jij bent hartstikke stressbestendig! Waar je op je werk soms misschien snel in de paniek-paniek-stand schiet, leer je tijdens het spelen met je kind dat je soms beter even rustig kunt blijven doorademen (de tovenaar heeft uiteindelijk genoeg aan een pakje chips uit de keukenkast) voor je actie onderneemt.

5. Het is een geweldige manier om je te ontspannen

Ben je gestrest? Geen betere manier om je te ontspannen dan verkleed als cowboy door jullie achtertuin te ploegen, op zoek naar ‘de indiaan’ (je kind). En als de cowboy de indiaan gevonden heeft, gaan ze samen een vredesijsje eten. Even helemaal los van de dagelijkse realiteit. What’s not to like?

6. Het zorgt voor een goede basis

Het is simpel. Niets zo belangrijk als je thuisbasis. Via het spelen met je kind bestendig je die basis maar weer. Jullie tegen de rest van de wereld! Doordat spelen jullie band alleen maar sterker maakt, voel jij je zekerder van jezelf op kantoor. Je doet het immers niet alleen voor jezelf, je doet het ook voor je kind. En niets geeft je zo’n krachtig gevoel als dat.

Creatieve therapie voor je kind: dit houdt het in (+ tips hoe je het als ouder kunt implementeren)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme