Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Body 3 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

5x Sportmotivatie-tips die je nog niet eerder hebt gehoord

Misschien heb je hem wel gelezen, ons artikel Zo wordt je een sportaddict. Hoogstwaarschijnlijk weet je wel dat het motiveert om ‘s ochtends te sporten en een sportbuddy te zoeken. We zeggen nu niet dat deze sportmotivatie-tips niet werken, wat dat doen ze wel degelijk. We hebben ze alleen vaker gehoord.

Deze vijf tips heb je waarschijnlijk nog niet eerder gehoord. Zo krijg je je sportmotivatie écht wel aan de gang.

Sportmotivatie

Ben je er klaar voor? Komen ze…

1. Ga niet voor beweging, maar spéél een sport

In een studie uit 2005 werd deelnemers gevraagd waarom ze een bepaalde sport doen. De antwoorden? Omdat ze het leuk vonden of voor de uitdaging (intrinsieke redenen). Of voor de nodige ‘beweging’, en dus de focus op je voorkomen, gewicht en stress relief (extrinsieke redenen).

Volgens Psychology 101 is een intrinsieke motivatie beter als je wil beginnen met een sport en deze wil volhouden. Meld je dus aan bij die hockeyclub, sluit je aan bij het wedstrijdzwemmen of verander je mindset iets: van je fietstocht op zaterdagmiddag maak je een wedstrijdje.

2. Sport niet naast de meest afgetrainde persoon in de sportschool

In 2007 is onderzocht hoe je mede-sportschoolbezoekers je work-out beïnvloeden. De onderzoeker hingen rond in de sportschool bij het pull-down apparaat. Zodra een vrouw de oefening ging doen, kwam er een superfitte vrouw de machine naast haar dezelfde oefening doen. De halve tijd droeg ze een hemdje en shorts. De ander helft van de tijd droeg ze een lange broek met vulling op haar heupen en een groot shirt.

Wat er gebeurde? De vrouwen naast de vrouw in het hemdje gebruikten de machine korter. En toen de onderzoekers de vrouwen later een enquete in liet vullen bleek dat ze minder tevreden waren met hun lichaam. Dit in tegenstelling tot de tweede groep, de vrouwen die naar de vrouw in het wijde shirt de oefening deden, die hield de work-out langer vol en hadden een positiever zelfbeeld. Wat we aan dit onderzoek hebben? Tja, ga je achter een 19-jarige met maatje 34 en shorts hardlopen, dan stop je eerder en ben je minder tevreden met je eigen lichaam. Ren op een loopband achter een gemiddeld iemand en je hebt dit probleem niet.

3. Motiveer jezelf niet door te denken aan je muffin top of flap-armen

Veel mannen en vrouwen proberen zichzelf te motiveren door te denken aan hun uiterlijk. Maar dit werkt juist demotiverend. Volgens onderzoek uit 2014 gaat regelmatig sporten samen met een goed en positief zelfbeeld over je uiterlijk, focussen op hoe je lichaam voelt en tevreden zijn met wat het allemaal kan kan. Logisch toch? Maar, bij de vrouwen die als doel hadden om er goed uit te zien verminderde juist hun zelfbeeld. Het maakte niet uit hoeveel ze trainden. Wat leren we hiervan? Dat je focus beter ergens anders kan liggen dan een goddelijk lijf krijgen.

4. Customize je work-out een beetje

De kracht van kleine keuzes komt naar voren in een nieuwe studie waarin deelnemers die zelf hun parcours mochten kiezen meer sets deden dan degene die een opgelegd parcours kregen. Werk dus niet hersenloos een parcours uitgeprint van internet af, maar denk na over wat je graag wil doen.

5. Stop met denken dat je lui bent

Denk aan jezelf als iemand die sport, of iemand die gezond is, of welke work-out-vriendelijke identiteit je wil aannemen. Je kunt veel meer als dat je nu misschien denkt. Denk je dat je een gestrest persoon bent die te lui is om te sporten? Guess what? Dat is een self-fulfilling prophecy. Door te denken dat je een erg drukke, maar gezonde tante bent creëer je de juiste mindset.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme