Zwanger of niet? Dit zijn de standaard hCG waarden tijdens een zwangerschap

Zwanger Rachelle Weiler 14 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Als je zwanger probeert te worden, zal je waarschijnlijk al meerdere zwangerschapstesten in huis hebben gehaald. Deze testen kunnen je pas echt vaststellen of je echt zwanger bent. Ze meten of het hCG hormoon in je lichaam voorkomt. Dit is namelijk alleen het geval als je zwanger bent.

Maar hoe hoog moeten die waarden zijn in het begin van je zwangerschap? In dit artikel delen we de standaard waarden gedurende je zwangerschap, en vertellen we je meer over het zwangerschapshormoon hCG.

Wat is hCG?

hCG staat voor humaan chorion gonadotrofine. Dit hormoon wordt aangemaakt door je placenta. Je placenta groeit op haar beurt weer uit een deel van bevruchte eicel. Zodra deze eicel zich succesvol heeft weten in te nestelen in de baarmoeder, zal je lichaam dit hormoon gaan produceren. Het hormoon heeft een hele belangrijke functie. Door de aanmaak van hCG weet je lichaam dat het baarmoederslijmvlies niet afgebroken moet worden, maar netjes op z’n plek blijft. Ook zorgt hCG voor de groei van je kleintje.

Als je een zwangerschapstest doet, zal er naast de controlestreep een streepje zichtbaar worden als je zwanger bent. Deze kleur wordt veroorzaakt door hCG in je urine. Het komt wel eens voor dat vrouwen te vroeg testen, waardoor er nog te weinig hCG in het lichaam zit. Daarom kan een test negatief lijken, terwijl je misschien wel zwanger bent. Test daarom pas op het moment dat je ook echt overtijd bent.

Ook bestaan er verschillen tussen zwangerschapstesten. De meeste zwangerschapstesten laten pas een verkleuring zien als er meer dan 25 IU/L hCG in de urine te vinden is. Maar er bestaan ook extra vroege testen, die al een verkleuring geven op 10 IU/L. De hoeveelheid hCG kan in het bloed nauwkeuriger en eerder worden vastgesteld.

hCG waarden tijdens je zwangerschap

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Je hebt een positieve test in handen. Grote kans dat het lijntje in het begin nog lichter is. Naarmate je lichaam meer zwangerschapshormoon aan gaat maken, zal het lijntje donkerder kleuren. Als je positief hebt getest, maar het lijntje op je test gedurende een aantal dagen of weken weer lichter wordt, kan dit betekenen dat er miskraam nadert. In principe kan er gesteld worden dat in 85 procent van de gevallen het hormoon zich elke 48 of 72 uur verdubbeld. Bij de andere 15 procent is er sprake van een te lage of een te hoge hCG waarde.

Redenen waarom de hCG waarden kunnen afwijken:

  • Er nadert een miskraam. hCG waarden kunnen (kort) voor de miskraam dalen
  • Er is sprake van een Mola-zwangerschap. Een teken daarvan is een hoge hCG waarde
  • Je bent zwanger van een meerling. hCG kan dan hoger zijn
  • Er is sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. hCG waarden worden dan niet hoger dan 10.000 IU/L, dat is gelijk aan 5 of 6 weken zwangerschap
  • Je bent minder lang zwanger dan je denkt
  • Sommige vrouwen produceren minder hCG in het begin, maar halen dit later in

Vooral het laatste punt is belangrijk om in het achterhoofd te houden. Elke vrouw en elke zwangerschap is anders. Dit is ook de reden waarom de minimale en maximale hCG waarden per zwangerschapsweek zo uiteenlopen. Zolang er sprake is van progressie en de waarden vallen in de juiste zwangerschapsweek, kan alles gewoon in orde zijn!

hCG waarden in weken:

Niet zwanger: minder dan 5

3 weken zwanger: 5-50

4 weken zwanger: 5-426

5 weken zwanger: 18-7.340

6 weken zwanger: 1.080 – 56.500

7/8 weken zwanger: 7.650 – 229.000

9-12 weken zwanger: 25.700 – 288.000

13-16 weken zwanger: 13.300 – 254.000

17-24 weken zwanger: 4.060 – 165.400

25-40 weken zwanger: 3.640 – 117.000

Zoals je in het bovenstaande schema ziet, zit het hoogtepunt van hCG rond de 10 – 12 weken. Daarna neemt de hoeveelheid weer af. Na 12 weken heeft het hCG namelijk het belangrijkste werk al gedaan! Jouw baby heeft na 12 weken de belangrijkste organen aangelegd en lichaamsstelsels zijn grotendeels gevormd. Het is daarom heel erg logisch dat je je vaak het meest moe en niet lekker voelt in je eerste trimester. Jouw baby wordt in de eerste maanden helemaal opgebouwd, dus neem je rust!

Aankomende menstruatie of toch zwanger? Zo herken je het verschil

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme