Stella (32) hield haar zwangerschap geheim: ‘Beste vriendin noemde mij een leugenaar’

Persoonlijk Valéry de Voijs 27 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De meeste vrouwen houden hun zwangerschap de eerste dertien weken geheim. Sommige vrouwen, zoals Stella (32) besluiten hun zwangerschap veel langer geheim te houden. Haar vriendin begrijpt die beslissing niet en noemt de moeder in spé zelfs een leugenaar.

“Mijn zwangerschap is best gek verlopen. Ik heb namelijk nooit uitgesproken dat ik een kinderwens had. Daarbij leefde ik een heel vrij leventje. Ik werk als freelancer en was eigenlijk altijd op reis.

Geen kinderwens

Al jarenlang heb ik een relatie met mijn jeugdliefde. Ook hij was heel duidelijk over onze toekomst. Zijn leven voelde namelijk ook compleet zónder kinderen.

Samen met vriendinnen had ik het soms over kinderen maar mijn mening was altijd hetzelfde: ‘Misschien, ooit… Als ik eind dertig ben ofzo’. Daar kwam afgelopen jaar echter verandering in. Mijn vriend en ik waren op vakantie en hadden een goed gesprek over de toekomst.

Tijdens dat gesprek kwamen we erachter dat het toch leuk zou zijn om aan kinderen te beginnen. ‘Ik denk dat we spijt krijgen als we het niet doen. Misschien moeten we het maar gewoon proberen.’ Met die instelling hebben we welgeteld drie keer onveilige seks gehad. Twee weken later bleek ik zwanger te zijn.

Na zeven weken zagen we een kloppend hartje

Dat was voor mij een hele grote shock. Natuurlijk wist ik dat er een kans was dat het zo snel zou gaan, maar toch kwam het nieuws behoorlijk hard aan. Ik besloot nog even niets tegen mijn familie en vrienden te zeggen. ‘Eerst maar eens afwachten of er daadwerkelijk een kloppend hartje te horen is’ was ons plan.

Met zeven weken zagen we een kloppend hartje, maar van vriendinnen uit mijn omgeving wist ik dat er nog altijd een kans was op een miskraam. Met dertien weken vertelde de verloskundige dat de kans op een miskraam wel heel erg klein zou zijn. Als we wilden, konden we het aan onze omgeving vertellen.

Wij hebben vervolgens onze ouders en zussen opgebeld en het nieuws gedeeld. Toen kwam de grote vraag: ‘Zullen we het aan onze vrienden vertellen?’ We besloten om het nog even uit te stellen. We vonden het stiekem eigenlijk wel heel leuk om een geheimpje samen te hebben.

Mijn beste vriendin noemde me een leugenaar

We besloten nog een weekje te wachten. Dat ‘weekje wachten’ werd door ons uitstelgedrag ruim vier maanden. Uiteindelijk hebben we met 30 weken pas besloten om het aan vrienden te vertellen. Het gekke was, dat ik me nog heel goed voelde, geen fysieke klachten had en ik tot ruim 30 weken ook nog geen buikje had. Daarbij dronk ik al jaren geen druppel alcohol, dus ook dat was niet verdacht.

Eigenlijk reageerde iedereen heel positief. De meeste vrienden waren natuurlijk in shock en konden het haast niet geloven. Toch begrepen zij onze keuze om het geheim te houden.

Behalve mijn beste vriendin. Zij begreep niet dat ik het geheim wilde houden. Ze wist natuurlijk niet eens dat ik ‘aan het proberen’ was en ze noemde me zelfs een leugenaar.

Ik ben nu bijna veertig weken zwanger en ze heeft me nog niet vergeven. Soms heb ik spijt van mijn keuze. Had ik het dan toch eerder moeten vertellen? Maar aan de andere kant sta ik nog steeds achter mijn beslissing. Het is mijn zwangerschap, mijn leven. Als zij mijn keuze niet kan begrijpen, zegt dat meer over haar dan over mij.”

Voor de inspiratie: 9 x de leukste zwangerschapsaankondigingen in foto’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen