Michelle: ‘Geen tampon of menstruatiecup blijft nog goed zitten: ze zakken er gewoon uit’

Persoonlijk Laurien Bleeker 11 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Na haar derde bevalling loopt Michelle met een ongemakkelijk probleem rond: ze kan geen tampons meer inhouden omdat die gewoon uitzakken. Voor Famme deelt ze haar verhaal in de hoop dat andere vrouwen dit probleem herkennen en misschien zelfs tips hebben.

Michelle: “Na drie fijne zwangerschappen en mooie bevallingen, genieten we erg van onze kids. Even geen ongemakken meer omdat ik zwanger ben of onrustige tijden vanwege een baby in huis. En ook mijn lichaam kan weer helemaal herstellen van al die baby’s en hormonen. Dacht ik tenminste. Wat niemand me verteld heeft, is dat mijn lijf wel eens heel anders uit die zwangerschappen zou kunnen komen.

Natuurlijk weet ik ook wel dat na zwangerschap drie, of twee en zelfs een, mijn lichaam niet meer helemaal hetzelfde zal zijn als daarvoor. Er hangt wat overtollige huid, de striae is nog zichtbaar en mijn borsten zijn niet meer zo stevig als voorheen. Maar wat ik niet had verwacht is dat mijn lichaam aan de binnenkant ook op z’n zachtst gezegd anders uit de strijd is gekomen. Wijder, zo kan ik het wel noemen. Na elke bevalling heb ik braaf mijn bekkenbodemspieren getraind en na de twee eerste bevallingen had ik dan ook nergens last van.

Ik voelde de tampon uit me glijden

Maar sinds ik ben bevallen van onze derde kindje, lijkt mijn vagina gewoon wijd te blijven. En dan kan je denken, wat is daar erg aan? Want tijdens de seks voel ik gelukkig nog wel voldoende, en mijn partner ook overigens. Maar wanneer ik ongesteld ben, kan ik geen tampon inhouden. De eerste paar keer dat ik de tampon letterlijk uit me voelde glijden, dacht ik een te kleine maat te hebben gedragen. Dus ik kocht een grotere maat, en daarna nog een grotere en inmiddels heb ik de grootste maat geprobeerd. Helaas helpt dat nog steeds niet en zakt de tampon er na een tijdje gewoon uit.

Elke keer hoop ik dan dat de tampon helemaal gevuld is met bloed en er om die reden uitzakt, maar dat is dus niet het geval. Dat ding zakt er gewoon uit, omdat het te wijd is daarbinnen. Daarna heb ik menstruatiecups geprobeerd, in verschillende maten. Ook dat gaat niet goed. Ik voel me er zo naar onder. Ik hoor hier ook helemaal niets over van vriendinnen en durf het niet zo goed aan te kaarten omdat ik me ervoor schaam. Ook wetende dat ik braaf mijn oefeningen heb gedaan en ze af en toe nog steeds doe, en dat dus niets helpt. Wat kan ik dan nog meer doen.

Gelukkig is er maandverband, maar dat vind ik niet ideaal. Ik voel het bloed uit me lopen en dat is geen fijn gevoel. Helemaal niet als je aan het werk bent of niet thuis bent. Het gevoel dat ik doorlek is een stuk groter met maandverband en ik vind het ook een beetje vies voelen. Daarbij is het op vakantie ook niet handig, want met een maandverbandje zwemmen heeft geen zin. Ik denk dan ook nog voor mijn vakantie naar de huisarts te gaan om dit aan te kaarten, want ik zit er erg mee.”

Menstruatiecup in combinatie met spiraaltje? Dat is niet altijd veilig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme