Tandenpoetsen met je peuter: zo pak je het aan

Kinderen Loes Koster 6 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Je peuter in de houdgreep houden terwijl je uit alle macht probeert om met de tandenborstel op zijn minst de kiezen één keer goed te raken? We’ve all been there. De eerste paar jaar gaat het tandenpoetsen bij de meeste kinderen niet over rozen. Met deze tips van tandarts Anna Dieleman maak je het een stukje draaglijker voor jezelf én je kind.

Er zullen vast kinderen zijn die zonder problemen tweemaal per dag de tandjes blinkend schoon poetsen, maar bij ons thuis lijkt het tandenpoetsen meer op een duiveluitdrijving. Hoe leg je een onwelwillende peuter uit dat het belangrijk is om minstens twee minuten te poetsen en alle tanden en kiezen te bereiken?

1. Laat je peuter beginnen

Geef je kind de gelegenheid om eerst zelf een tijdje met de tandenborstel te ‘poetsen’ en complimenteer hem of haar met het goede poetswerk. Als je kind aangeeft er genoeg van te hebben neem je de tandenborstel over en poets je zonder er een groot punt van te maken nog even snel de tanden en kiezen na.

2. Gebruik een app

Een app kan helpen om je kind duidelijk te maken hoe lang er moet worden gepoetst voor de tanden goed schoon zijn. Apps zoals de bekendste tandenpoets-app Brush Up, de Nederlandse app Tandenland of bijvoorbeeld de Disney Magic Timer maken van het tandenpoetsen een spelletje.

3. Zing een tandenpoetsliedje

Leer een liedje over tandenpoetsen uit je hoofd en zing het voor je peuter tijdens het poetsen. Gegarandeerd succes. Mocht je een beter liedje kennen dan de discohit hieronder: deel hem vooral met ons op het Mamaforum.

4. Houd een vaste volgorde aan

Zoals je in het liedje hierboven al hoort is het handig om een vaste volgorde aan te houden voor het poetsen. ‘Eerst de bovenkant, dan de onderkant, dan de binnenkant en dan de buitenkant.’ Als je dit aanhoudt weet je kind na een aantal keer poetsen waar het aan toe is en wordt het vanzelf routine.

5. Blijf volhouden!!

Zoals voor wel meer lastige dingen geldt in de opvoeding: wees consequent en blijf vooral volhouden. Hoe vervelend het ook is: de aanhouder wint. Uiteindelijk zal je kind begrijpen dat het tweemaal per dag tandenpoetsen er nu eenmaal bij hoort. Geef niet toe aan driftbuien en maak geen uitzonderingen, dan komt het na een tijdje (of iets langer…) echt goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme